Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Előre fizettem a Mall.hu-nak, mit tegyek?

Előre fizettem a Mall.hu-nak, mit tegyek?

Kedd, november 14-e dél óta áll a Mall.hu internetes pláza, miután a NAV adóellenőrei kiszálltak a céghez egy 4,5 milliárd forintos áfacsalás ügyében házkutatást tartani. A vállalat közleménye szerint az adóhivatali intézkedésre az egyik alkalmazottjuk miatt került sor, aki még csak nem is vezetői pozícióban dolgozik, ennek ellenére a vállalkozás gyakorlatilag 24 órája beszüntette tevékenységét. A megrendelt árukat nem szállítják ki, illetve az átvételi pontok sem üzemelnek. Azokat érte a kisebb kár, aki nem kapták meg ugyan a megrendelt árut, de nem is fizették ki előre.

Azonban lehetséges opció az előrefizetés – ez történhet bankkártyával vagy átutalással, aki korábban így döntöttek, azok most fokozottan izgulhatnak, hogy mikor indul újra az internetes áruház, illetve a termékek kiszállítása. Elvileg létezik egy opció a Mall.hu honlapja szerint; amíg nem kapta meg a megrendelő az árut – vagyis nyitott a megrendelése –, elvileg lehet törölni azt az online felületen, ami jelenleg is működik. Közlésük szerint amennyiben elállunk a megrendeléstől, akkor az előre kifizetett árat 14 napon belül térítik vissza.

Visszajár a pénz

„A pénz természetesen visszajár a vevőknek, ha fizettek és a Mall.hu nem kézbesíti a terméket. A fogyasztó legfontosabb feladata, hogy írásban kérje vissza pénzét a cégtől, legyen e-mailen nyoma a reklamációnak. Várni kell azonban addig, amíg lejár a teljesítés határideje. Ha tehát valaki három nappal ezelőtt rendelt, és három vagy annál több munkanapot ígért a cég, akkor még idő előtti lenne a reklamáció. Valószínűleg a szolgáltató nem jelez majd vissza semmit” – mondta a Zoom.hu-nak a Budapesti Békéltető Testület elnöke.

Baranovszky György hangsúlyozta, következő lépés, hogy a vásárló kezdeményezzen eljárást a területileg illetékes békéltető testületnél. Később, ha esetleg felszámolás vagy végrehajtás indul a cég ellen, ezzel tudja bizonyítani az igényét, hivatkozási alapként szolgál majd.

Nem tudják kézbesíteni a megrendeléseket

Az eljáró hatóságok egy országos akció részeként társaságunknál is helyszíni vizsgálatot kezdeményeztek, amely jelenleg is zajlik – közölte a Mall.hu üzemeltetője a Internet Mall Hungary Kft a Zoom.hu kérdéseire. A vizsgálat részeként a hatóságok vizsgálják a Mall.hu magyarországi raktárkészletét is, ami miatt a megrendelések teljesítése bizonytalan idejű késedelmet szenved. Erről vásárlóinkat e-mailben tájékoztattuk – olvasható a közleményben.

A cég ugyanakkor leszögezi, hogy a valótlan az az állítás, hogy a Mall.hu büntető ügyben érintett lenne.

Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a normál üzletmenetet és a megrendelt árukat kiszállítsuk. A külföldi tulajdonosok 100 százalékos támogatásukról biztosították a Mall.hu vezetését és csapatát – zárul a közlemény.

Nagy vadra ment a NAV

A NAV mai közleménye szerint az áfacsalási ügyekben indított házkutatások két napon át zajlottak – vagyis az ma fejeződött be, amin ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr, és a NAV informatikai és pénzmosás elleni szakemberei dolgoztak kétszázharminc helyszínen. Az akcióban a pénzügyi nyomozók 50 gyanúsítottal szemben intézkedtek és 49 tanút hallgattak ki. Két gyanúsítottat őrizetbe vettek, és a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A NAV és az NNI összehangolt akciójának eredményekén 39 gépjárművet, 42 millió forint és 208 ezer euró készpénzt foglaltak le, mintegy 100 bankszámlát, 10 ingatlant zároltak, az elkövetőkhöz kapcsolódó vállalkozások árukészletét is lefoglalták. Összesen mintegy 1,5 milliárd forint a lefoglalt és zárolt vagyon értéke, miközben a cégeken 4,5 milliárd forintnyi adót próbálnak behajtani.

https://www.youtube.com/watch?v=N_vwA7H0POk

A Mall.hu-t üzemeltető Internet Mall Hungary Kft. 2005-ben alakult meg az online kereskedelem terén hazájában piacvezető, csehországi Internet Mall A.S. leányvállalataként. (Jegyzett tőkéje egyébként csupán 5 millió forint.) A cég mögött azonban az utóbbi években változások történtek. Az Internet Mall Hungary Kft. tulajdonosa 2016 augusztusa óta ugyanis a Netretail Holding B. V., amely a kedvező adózásáról is ismert Hollandiában van bejegyezve. A a Netretail Holding B.V-t 100 százaléban megvásárolta a Rockaway Capital, egy cseh alapítású befektetési társaság – olvasható a cég 2016-os üzleti beszámolójában.

Több milliárdos veszteséget termeltek évek alatt

A magyar cégadatokból még az derül ki, hogy a Internet Mall Hungary Kft. üzletrészére a cseh PPF Banka zálogjogot jegyzett be. A cég tavalyi beszámolójából kiderül, hogy az anyacég több mint 45 webáruházat működtet hazánkon kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban.

A magyar leány forgalma egyébként az elmúlt években futott fel igazán: az Opten cégadatai szerint 2012-ben még 1,3 milliárd forintos árbevételt bonyolított, 2014-re közelítette meg a 10 milliárd forintos határt, amit az elmúlt két évben tartott is. A legfrissebb tavalyi adatok szerint 2016-ban 10,38 milliárd forintos forgalom mellett 1,6 milliárdos adózás előtti veszteséget ért el. A magyar cég egyetlen évben sem volt nyereséges, rendre milliárdos veszteséget termel a nyereség feltehetőleg a cseh anyacégnél csapódik le, ahol kedvezőbbek az adózási viszonyok, elég csak a rekord magas, honi 27 százalékos áfa-ra utalni.

https://zoom.hu/2017/11/15/nyilvanossagra-hoztak-a-mall-hu-elleni-gigarazzia-reszleteit