Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Paks II: A kormány szerint nem lehet várni a jövőre

Paks II: A kormány szerint nem lehet várni a jövőre

Egyelőre nem lehet tudni, milyen lesz az energetikai környezet akkor, amikor az új paksi atomerőmű elkezd termelni, ezért sok a kérdés a bővítés körül – összegezve ezt az álláspontot képviselték az Ökopolisz alapítvány által szervezett beszélgetésre meghívott független szakértők, például Mártha Imre, az MVM volt vezetője és Felsmann Balázs, a Corvinus oktatója. A kormány képviselői a beszélgetésen, Aszódi Attila bővítésért felelős államtitkár és Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jóval optimistábbak voltak.

A kormány szerint nem lehet várni a jövőre

Mártha és Felsmann szerint többek közt az alábbi kérdésekre kellene tudnunk a válaszokat, mielőtt elkezdődik az építkezés:

  • Meg lehet-e hosszabbítani a jelenleg működő erőmű élettartamát, és ha igen, mennyivel?
  • Milyen lesz az áram ára Európában?
  • Mekkora lesz a megújulók részesedése az európai energiahálózatban? Milyen új technológiák terjednek el akkorra? Ezzel összefüggésben milyen termelésre lesz szükség az európai hálózatban?

A kormány képviselői szerint a mindenkori kormánynak az épp adott információk alapján kell olyan döntést hoznia, ami a jövőben garantálja Magyarország energiabiztonságát és az alacsony árakat:

  • Prognózisokra ezért nem lehet alapozni.
  • A működő paksi erőmű élettartamát nem lehet sokkal tovább nyújtani.
  • A tervek szerint a magyar áramtermelés 40 százalékát adja majd nukleáris energia, a maradék 60 százalékban marad tér a megújulóknak is akár.
  • A magyar fogyasztás várhatóan nőni fog.