Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbánnak fontosabb a Mária Rádió, mint a hospice-ellátás

Orbánnak fontosabb a Mária Rádió, mint a hospice-ellátás

November elején derült ki, hogy elfogyott az ország egyetlen felnőtt hospice házát működtető alapítvány pénze, és hiába kértek korábban az egészségügyi államtitkárságtól támogatást, nem hogy anyagi forrást, még választ sem kaptak a Balog Zoltánhoz tartozó tárcától. A tíz ággyal működő (és további száz gyógyíthatatlan, főként daganatos beteget otthon ápoló) Hospice-ház működését a társadalombiztosítás támogatja, de ez a költségeik felét sem fedezi. A hiányzó 50 millió forintot magánadományokból és egy százalékos felajanlásokból fedezték.

Állam helyett civilek

Miután kiderült, hogy nincs elegendő pénz a halálos betegeket ápoló ház működésére, az állam helyett a civilek léptek akcióba. Amint azt lapunk elsőként megírta, pillanatok alatt 3 millió forint jött össze felajánlásokból, miközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak annyit írt közleményében, hogy “a civil szervezet újabb támogatási kérelmét a minisztérium vizsgálja”.
Időközben több ellenzéki képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy megoldják a Magyar Hospice Alapítvány működése körül kialakult helyzetet. A kormánypártoknak mindössze támogatniuk kellett volna valamelyik inditványt az ügy megoldása érdekében.

Fotó: Halász Nóra

Erre végül azért sem került sor, mert Balog Zoltán némi fáziskéséssel ugyan, de kapcsolt és utasítást adott az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsa a Magyar Hospice Alapítvány működéséhez szükséges forrást. Ugyanakkor a tárca felhívta az alapítvány figyelmét a felelős működésre is. Sőt, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt is felvetette, hogy szerinte az alapítvány gazdálkodásával lehet gond, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem.

Azonban mielőtt tovább folytatódhatott volna a kormányzati “kivagyiság”, az EMMI (a miniszteri tartalék keret terhére) végül 40 millió forintot biztosított a Magyar Hospice Alapítvány számára. Így egy nap híjján két hét kellett ahhoz, hogy a kormány rendezze – legalábbis az idei évre – a Hospice-ház helyzetét.

Van, ami elsőbbséget élvez

Forrás: Facebook/Mária Rádió

Ehhez képest egyetlen tollvonással megoldották a Mária Rádió helyzetét. A Magyar Közlöny tegnapi számában jelent meg Orbán Viktor aláírásával az a kormányhatározat, amellyel a Mária Rádió Közhasznú Egyesület, a Mária Út Közhasznú Egyesület, illetve a Volkra Ottó János – Magyar Múzsa Alapítvány támogatása érdekében 102 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelték el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.