Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mi lesz veled, Zimbabwe?

Mi lesz veled, Zimbabwe?

Ahogy beszámoltunk róla, szerda délelőtt közölte a zimbabwei hadsereg az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre. Kifejezték abbéli reményüket, hogy az élet Zimbabwéban visszatérhet a normális kerékvágásba. A 93 éves Robert Mugabe elnök évtizedeken át irányította az országot, eddig úgy tűnt, hogy felesége, Grace lesz a helyettese, majd az ország elnöke is.

Katonai puccs. Fotó: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Öröklési harcok

„Egyelőre bizonytalan az állapot az országban, nehéz lenne megjósolni, mi következik majd, de néhány nap múlva kiderül. A 37 éves uralkodása alatt Mugabe a trópusi Afrika legfejlettebb országából az egyik legszerencsétlenebb és legszegényebb államát hozta létre. Mindenki azt várta, hogy mivel 93 éves, ezért a biológia vet véget az uralmának. Nem így történt, az egészsége nem rendült meg. Az öröklésért pedig egy ideje komoly harc folyik. A felesége és a régi harcostársak is próbálkoztak, most úgy tűnik, a nő befolyását is sikerült lenullázni” – mondta lapunknak Búr Gábor történész.

Legyilkolt fehér farmerek

Az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezetője hozzátette, az elnök párhuzamos valóságban él, a mai napig virágzó Zimbabwéről beszél. A szakértő hangsúlyozta, ha egy család kisajátít magának egy országot, annak nem lehet jó vége. Csak a diktátor szűk környezete dúskált a földi javakban, minden üzletbe őt és a környezetét kellett bevonni. Minden gazdasági befolyást magukhoz ragadtak, ha kellett elpusztították a szereplőket. Az ország élelmiszertermelésben döntő szerepet játszó fehér farmerek fizikai megsemmisítésétől sem riadtak vissza. Mugabe úgy tudott talpon maradni, hogy felszalámizta az ellenfeleit, törzsi alapon tüntette el őket.

Inkább a krokodilok

„Pedig visszataszító diktatúrája nem így indult: annak idején II. Erzsébet Londonban még maga mellé ültette hintójába. Fokozatosan csúszott bele a rendszerbe az ország. A diktatúra a világbajnok inflációval tetőzött és azzal, hogy a népesség mintegy negyede elmenekült. Dél-Afrikába. A leggyalázatosabb körülmények között indultak el, megpróbálták átúszni a Limpopo folyót, ami hemzseg a krokodiloktól, rengetegen vesztek oda. Tudták, hogy mi vár rájuk, de inkább ezt választottak a nélkülözés helyett” – mondta a történész.

Dél-Afrika nem hagyná

Búr Gábor szerint egyértelmű, hogy klasszikus katonai puccs történt. Kérdés, hogy a katonák hatalomban akarnak maradni, vagy záros határidőn belül átadják az irányítást. Fontos, hogy kiírják ee a választásokat, és egy polgári kormány irányít majd, vagy megpróbálnak vezető pozícióban maradni. A második esetben polgárháború és krízishelyzet várható. Mint mondta, a katonai diktatúrának azért sem lehet jövője, mert az Afrikai Unió, élén Dél-Afrikával ezt biztosan nem hagyná. A szomszéd ország eddig kényszerből eltűrte Mugabét, de a katonai irányítást biztosan nem fogja majd. Búr Gábor szerint, ha tehát maradnak a katonák, az ország mostani szenvedéseinél is rosszabb idők következnének. A polgári kormányzás nyújtana esélyt arra is, hogy az Zimbabwe rendezze a világgal való kapcsolatát. Kínán kívül ugyanis gyakorlatilag egyetlen ország sem engedte be Mugabét, mert nem volt szalonképes, ők is csak azért, mert jó üzleteket kötöttek a diktátorral.