Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megtalálták a második Földet?

Megtalálták a második Földet?

Jelenlegi technikánkkal nagyjából 141 ezer évbe kerülne eljutni arra a Földszerű égitestre, amit nemrég fedeztek fel csillagászok az Európai Déli Obszervatórium bolygóvadász eszközével, a HARPS-szal.

A Ross 128b bár csak egy, a nagyjából 3500 már felfedezett exobolygó közül, mégis elég különleges: nagyjából akkora, mint a Föld és a felszínének hőmérséklete is igen hasonló hozzá. Közel kering a csillagához, a Ross 128 nevű vörös törpéhez, nagyjából 9,9 nap alatt kerüli meg. A csillaga viszonylag hideg ahhoz, hogy ne legyen veszélyes a bolygóra.

Dr. Nicola Astudillo-Defru, az exobolygó felfedezéséről publikáló kutató szerint a Ross 128b felfedezésével hozzájárultak a második Föld kereséséhez.

Az újonnan felfedezett égitest 11 fényévnyire található a Földtől. Jelenleg, mivel folyamatosan közeledik hozzánk. Nagyjából 79000 év múlva ér a közelünkbe.