Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már 80 oka van a Jobbiknak, hogy megállítsa a Habony-médiát

Már 80 oka van a Jobbiknak, hogy megállítsa a Habony-médiát

A jelek szerint megunhatta a Jobbik, hogy bár sorra nyeri a sajtó-helyreigazítási pereket az általuk csak Habony-médiaként emlegetett kormányközeli sajtótermékekkel szemben, egyes médiatartalom-szolgáltatók akkor is megismétlik a Jobbikot rossz színben feltüntető állításaikat, ha azokról időközben a bíróság jogerősen kimondta, hogy alaptalanok vagy hazugságok.

100 millió a visszaeső hazudozóknak

Ennek vetne véget a radikális párt azzal, hogy módosítaná a médiaalkotmányt és a médiatörvényt. Kimondanák, hogy “Az a médiatartalom-szolgáltató, akit korábban sajtó-helyreigazítási perben jogerős bírósági ítélet helyreigazítás közlésére kötelezett, és az ítélettel érintett tényt az ítélet jogerőre emelkedését követően ismételten közzéteszi (…) tízmillió forinttól százmillió forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.”

Vona Gábor pártelnök Fotó: Halász Nóra

A kedden a Dúró Dóra és párttársa, Mirkóczki Ádám által benyújtott javaslat indoklása is egyértelművé teszi a szándékot. Eszerint “Az elmúlt időszakban sajnálatos tapasztalat volt, hogy egyes sajtótermékek annak ellenére, hogy őket korábban sajtó-helyreigazítási perben jogerős bírósági ítélet helyreigazítás közlésére kötelezte, az ítélettel érintett valótlan tényt az ítélet jogerőre emelkedését követően ismételten közzétették.”

100 millió forint nagyon sok pénz

A Jobbik javaslatában szereplő pénzbírság összege jelentős. Emlékezetes, hogy a Fidesz által a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére megszavazott, 2011. január 1-jén életbe lépett új médiaszabályozással kapcsolatban felmerült leghangsúlyosabb kritikák egyike éppen a bírságok magas összegét érintette. A Médiahatóság a hatályos szabályozás szerint súlyos bírságokról dönthet, és a bírság – noha kifizetésének felfüggesztését lehet kérni a bíróságtól – még a tőkeerősebb médiumokat is érzékenyen érinti, hiszen összege 10-től – jelentős befolyással bíró médiaszolgáltató esetén – akár 200 millió forintig terjedhet. Arányaiban ehhez közelítene a Jobbik által javasolt bírság összege is.

A Habony-médiát kell megregulázni

A Zoom.hu kérdésére a Jobbik sajtóosztálya megerősítette: a javaslatot azért írták, hogy visszatartsák a kormánylapok – a Jobbik gyakran hasznáélja a kormánypárti médiára a Habony-média kifejezést is, jelezve, hogy a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó befolyási övezetéről van szó – gyakorlatát, amikor megismétlik a valótlanságokat.

Legutóbb a Fővárosi Törvényszék 2,6 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte hétfői, elsőfokú ítéletében a Ripostot, az Origót, a Lokált és a 888-at,

mert az említett kormánypárti sajtótermékek azt állították Vona Gáborról, hogy a Szürke Farkasok nevű török terrorszervezet tiszteletbeli tagja, ami nem felel meg a valóságnak.

Sok pert vesztett a Jobbik ellen a New Wave Media Group tulajdonolta Origo is Fotó: Halász Nóra

Ehhez képest a Magyar Idők friss cikkében megintcsak “farkasozott”, a laptársakat elmarasztaló elsőfokú ítélet ellenére ismét kapcsolatba hozta Vona Gábort a török terrorszervezettel – emlékeztetett a Jobbik sajtóosztálya, hozzátéve: ugyanez a cikk leírta, hogy Vona állítólag szobrot javasolt állítani a “hős Haynaunak”, miközben jogerős ítéletek bizonyítják a “haynauzás” ellenkezőjét.

Sok millió forint sérelemdíjat is jár

Ha már szóba került a “haynauzás”, a Jobbik emlékeztetett, hogy sérelemdíjat jogerősen fizetett többek közt a “pestisracok.hu nevű kormánylap” Vona Gábor haynauzásáért (600 ezer forintot), illetve a Story magazin szintén 600 ezret fizetett Kulcsár Gergely országgyűlési képviselőnek. Hogy pontosan mennyire tehető a sérelemdíjak összege, erről még nem készült kimutatás – írták kérdésünkre, de jelezték, hogy a jogerős, illetve nem jogerős ítéletek esetében is már “sok millió forintról beszélhetünk”, de még több ügy folyamatban van.

Sorra nyerik a pereket, 80-nál járnak

Nem tudni, mitől pörögtek fel az események – talán a 2018-as választás, és vele a kampányidőszak közeledte okolható ezért -, mindenesetre egyre több sajtópert nyer a Jobbik. Idén január végén például a párt még azt közölte, hogy “néhány hónap alatt 28 sajtó-helyreigazítási pert nyert kormánypárti médiumokkal, köztük az Origóval, a Magyar Időkkel és a Pesti Srácokkal szemben”, míg a most hétfői, összesen 2,6 milliós sérelemdíjról szóló végzést bejelentve arról adott hírt a Jobbik, hogy már

közel 80 sajtópert nyertek „a közpénzen eltartott, hazug kormánylapok ellen”.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a párt honlapján egy ideje már külön rovata van a “megnyert sajtóperek”-nek. Az első bejegyzés 2016 április 8-i, és arról tájékoztat, hogy a Magyar Idők nem jogerősen valótlanságot állított, amikor több milliós kölcsönt emlegetve arról írt, hogy a Jobbikot Oroszországból finanszírozzák.

Egy rövid – és érdekes hirdetési környezetbe került – írás a Jobbik ellen szintén pereket vesztő 888.hu-ról Forrás: 888.hu

Az ezt követő másfél évet felölelő 50 híradásban – amelyek közt a legfrissebb az említett sérelemdíjról szóló – gyakran felbukkan a vesztes oldalon a Pesti Srácok, a Ripost, a Lokál, az Origo, a 888.hu és a Magyar Idők neve, olykor így emlegetve a bíróság által hazugságon, csúsztatáson kapott médiumokat, mint a “Fidesz hazugsággyárai” vagy “a Fidesz lakájmédiája”, vagy éppen “habonyi meseportálok”.

Vesztett a Fidesz, a Fidelitas és az MSZP is

Nem csak az említett kormánypárti lapokkal szemben nyert már – jogerősen vagy első fokon – pert a Jobbik vagy valamelyik képviselője, hanem például a Miskolci Napló című önkormányzati lap, a Fidesz ifjúsági szervezete a Fidelitas, és egy esetben az MSZP ellen is. Gyakran azt is sérelmezi a Jobbik, hogy a bíróságon jogerősen elmarasztalt médium nem hozza le a helyreigazítást, nem hajtja végre a bírósági ítéleteket.

A per, amelyben eldőlt: Habony közszereplő

Az egyik megnyert perről szóló Jobbik-híradás sajtótörténeti mérföldkőről tudósít. Eszerint nemrég, szeptember 20-án mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, hogy Habony Árpád közszereplőnek minősül. A miniszterelnök tanácsadója korábban azt sérelmezte, hogy a Jobbik – a Fidesz-KDNP által már betiltott – plakátjain szerepelt Orbán Viktorral, Rogán Antallal és Mészáros Lőrinccel egy társaságban. Habony a Jobbik ellen indított perét első fokon is elveszítette – emlékeztetett a párt.

Sőt, nem csak bírósági, egyéb hatósági döntésekről is találni hírt. Ilyen az az idén augusztusi bejegyzés, ami arról tájékoztat, hogy “a TV2 <Tényeknek> nevezett hírműsorának egyik hírblokkjában <elfelejtette> közölni a Jobbik álláspontját, amiért a nemzeti néppárt eljárást indított a Médiatanácsnál. A hatóság határozatában elmarasztalta a Fidesz-KDNP kedvenc hírműsorát, és kötelezte őket a kimaradt álláspont közzétételére.”

Habony Árpád közszereplő MTI Fotó: Varga György

Kétségkívül az egyik legérdekesebb Jobbik-sajtógyőzelem az volt, amikor idén szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla a Pesti Srácokat és a 888.hu-t marasztalta el, amiért a portálok azt állították, hogy feloszlott a Jobbik nemeshetési alapszervezete, és tagjaik ki is léptek a pártból. Csakhogy a bíróságon kiderült: a pártnak a településen nem is volt alapszervezete, így az se feloszlani, se “szétszéledni” nem tudott.

Néhány példa, amikor a Jobbiknak adott igazat a bíróság:

2016.09.16.: A Magyar Idők meg nem nevezett amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva írt a Jobbik Oroszországból történő titkos pártfinanszírozásáról, ezt viszont a bíróságon nem tudta alátámasztani.

2016.10.19.: A Ripost írta Vona Gáborról, hogy koccintott az aradi vértanúk kivégzésére, illetve a tömeggyilkos Haynaut dicsőítette, de ezt nem tudta bizonyítani, így jogerősen is pert vesztett.

2017.02.07.: Ezúttal a Lokál nem tudta bizonyítani az elsőfokú ítélet szerint, hogy a Jobbik október 23-i megemlékezésén „zengett a mocskos zsidók”, valamint Vona Gábort kifütyülték.

2017.03.22.: A Jobbik végrehajtást kezdeményezett a Magyar Idők ellen, mert a jogerős bírósági ítélet ellenére sem közölt helyreigazítását, és a perköltséget sem fizette meg, holott az ügy tavaly ősszel lezárult.

2017.04.18.: A Jobbik végrehajtást indított az MSZP ellen is, mert a szocialisták embercsempészettel hozták összefüggésbe a pártot, ám jogerősen pert vesztettek, viszont nem fizették ki a több százezer forintot.

2017.05.18.: A Kúrián is bocsánatkérésre és több százezer forintos sérelemdíj megfizetésre kötelezték a Jobbik javára a Fidelitast, amiért az embercsempész-biznisszel hozta összefüggésbe a szervezet a Jobbikot.

2017.05.31.: Az Origo jogerősen is elveszítette a pert, amelyben a Jobbik kifogásolta, hogy azt állították Vona Gáborról: egy török terrorszervezet a tiszteletbeli tagjává fogadta a pártelnököt.

2017.06.21.: A Kúria is bocsánatkérésre, valamint több százezres sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Fideszt, amiért a párt azt állította, hogy a Jobbik bevándorlókkal üzletel, és pénzért szállítja őket.

2017.06.26.: Százezer forint pénzbírságot szabott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Idők főszerkesztőjére, mivel a lap jogerős bírósági végzés ellenére nem hajlandó közölni egy helyreigazítást.

2017.07.02.: A Magyar Idők azt írta, nyolc jobbikos alapszervezet oszlott fel Pest megyében, ám első fokon pert vesztett, mert kiderült: a lap által említett szervezetek továbbra is működnek, feloszlásról szó sem volt.

2017.09.08.: A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében bocsánatkérésre kötelezte a Pesti Srácokat és a 888.hu-t, amiért azt állították, feloszlott a Jobbik nemeshetési alapszervezete, miközben az nem is létezett.

2017.09.22.: Helyreigazításra és perköltség megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Ripostot, amiért a lap egy nem létező perről írta azt, hogy jogerősen megnyerték Vona Gáborral szemben.