Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

60 milliót kapott őshonos hazai állatfajták megőrzésére Mészáros cége

60 milliót kapott őshonos hazai állatfajták megőrzésére Mészáros cége

„Beesett pluszban” mintegy 60 millió forint uniós támogatás Mészáros Lőrinc cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez, igaz, még márciusban. A tőke odaítéléséről szóló uniós pályázati oldal szerint ezt az összeget „a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére” kapta a Búzakalász.

Mint ismert, Mészáros vállalkozása 2014-ben mangalicatelepet hozott létre Felcsút közelében. A mostani vonatkozó pályázati kiírásban márpedig az szerepel, hogy a sertések esetében mindhárom mangalica, vagyis a szőke, a fecskehasú és a vörös mangalica után is igényelhető volt brüsszeli hátterű forrás. Mészáros Lőrinc szóvivőjét is kerestük azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen állatok után igényelte a támogatást a Búzakalász 66. Ha válasz érkezik frissítjük írásunkat.

A Búzakalásznak folyósítandó tétel ráadásul igen tekintélyesnek mondható a megítélt összegek között.

Ezen a jogcímen ugyanis 978 esetben hagytak jóvá szubvenciót, s ezek közül a 27.-ik legnagyobb a Búzakalászé.

Az ügyre rálátó forrásunk szerint a cég előrébb is lehetne a sorban, csakhogy komoly pénzeket kaptak olyan nagy génbankok, amelyek „évtizedek óta valóban meghatározó és pótolhatatlan” szerepet töltenek be a mezőgazdaság ezen szegletében. Ha ezeket kivennénk a sorból, akkor a Búzakalász sokkal előkelőbb helyen szerepelne támogatási összegével – fogalmazott. Hozzátette egyébként: ez a jogcím egy fontos szubvenció, amit az is jelez, hogy lényegében 2004-es Európai Uniós csatlakozásunk óta jelen van a támogatási programok között.

A pályázat szövege szerint a felhívás célja: az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták nőivarú állományának a fajták eredeti tartási-, takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek közötti megőrzése. A kiírás 13 támogatható fajt említ, a sertés esetében a már említett három fajtát. A dokumentum azt is részletezi, hogy melyik faj esetében mennyi az igényelhető forrás összege állatonként. A sertés esetében ez éves szinten 198 euró.

Ebből, valamint a 60,06 milliós szubvencióból az áll össze – hogy ha a Búzakalász valóban a mangalicatenyésztésre kapta a pénzt -, akkor közel 1000 tenyészkocával rendelkezik.

Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója korábban a mangalicatelepükről azt mondta, hogy azt 350 millió forintos zöldmezős beruházással hozták létre saját forrásból, pályázati pénz nem volt benne. A Magyar Narancs azonban később arról számolt be, hogy az állítások ellenére már az állattartó telep korszerűsítésére is kapott uniós pénzt a vállalat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint 2014. január elseje és 2015. szeptember 30-a között összesen 260,2 millió forint jutott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) a Búzakalász 66-nak. Ezen túl a bányavölgyi helyszínen járva a lap munkatársai azt fotózták le, hogy az alcsútdobozi mangalicatelep bejáratánál ott díszeleg a nagy tábla, amely szerint „technológiai berendezések korszerűsítésére” 153,6 millió forint támogatást kapott a felcsúti polgármester mezőgazdasági cége.

Arról pedig idén októberben a Zoom.hu írt, hogy a Búzakalász 66 Kft. új projektbe kezd, egy húsfeldolgozót kíván kialakítani Alcsútdobozon. (Alighanem már meglévő sertéstelepe közelében.) Az üzem méretes uniós támogatás segítségével készülne el, amelyről már megszületett a döntés. A támogatási összeg összesen 331,5 millió forint, míg a projekt teljes forrásigénye 750 millió forint.