60 milliót kapott őshonos hazai állatfajták megőrzésére Mészáros cége

60 milliót kapott őshonos hazai állatfajták megőrzésére Mészáros cége

„Beesett pluszban” mintegy 60 millió forint uniós támogatás Mészáros Lőrinc cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez, igaz, még márciusban. A tőke odaítéléséről szóló uniós pályázati oldal szerint ezt az összeget „a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére” kapta a Búzakalász.

Mint ismert, Mészáros vállalkozása 2014-ben mangalicatelepet hozott létre Felcsút közelében. A mostani vonatkozó pályázati kiírásban márpedig az szerepel, hogy a sertések esetében mindhárom mangalica, vagyis a szőke, a fecskehasú és a vörös mangalica után is igényelhető volt brüsszeli hátterű forrás. Mészáros Lőrinc szóvivőjét is kerestük azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen állatok után igényelte a támogatást a Búzakalász 66. Ha válasz érkezik frissítjük írásunkat.

A Búzakalásznak folyósítandó tétel ráadásul igen tekintélyesnek mondható a megítélt összegek között.

Ezen a jogcímen ugyanis 978 esetben hagytak jóvá szubvenciót, s ezek közül a 27.-ik legnagyobb a Búzakalászé.

Az ügyre rálátó forrásunk szerint a cég előrébb is lehetne a sorban, csakhogy komoly pénzeket kaptak olyan nagy génbankok, amelyek „évtizedek óta valóban meghatározó és pótolhatatlan” szerepet töltenek be a mezőgazdaság ezen szegletében. Ha ezeket kivennénk a sorból, akkor a Búzakalász sokkal előkelőbb helyen szerepelne támogatási összegével – fogalmazott. Hozzátette egyébként: ez a jogcím egy fontos szubvenció, amit az is jelez, hogy lényegében 2004-es Európai Uniós csatlakozásunk óta jelen van a támogatási programok között.

A pályázat szövege szerint a felhívás célja: az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták nőivarú állományának a fajták eredeti tartási-, takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek közötti megőrzése. A kiírás 13 támogatható fajt említ, a sertés esetében a már említett három fajtát. A dokumentum azt is részletezi, hogy melyik faj esetében mennyi az igényelhető forrás összege állatonként. A sertés esetében ez éves szinten 198 euró.

Ebből, valamint a 60,06 milliós szubvencióból az áll össze – hogy ha a Búzakalász valóban a mangalicatenyésztésre kapta a pénzt -, akkor közel 1000 tenyészkocával rendelkezik.

Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója korábban a mangalicatelepükről azt mondta, hogy azt 350 millió forintos zöldmezős beruházással hozták létre saját forrásból, pályázati pénz nem volt benne. A Magyar Narancs azonban később arról számolt be, hogy az állítások ellenére már az állattartó telep korszerűsítésére is kapott uniós pénzt a vállalat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint 2014. január elseje és 2015. szeptember 30-a között összesen 260,2 millió forint jutott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) a Búzakalász 66-nak. Ezen túl a bányavölgyi helyszínen járva a lap munkatársai azt fotózták le, hogy az alcsútdobozi mangalicatelep bejáratánál ott díszeleg a nagy tábla, amely szerint „technológiai berendezések korszerűsítésére” 153,6 millió forint támogatást kapott a felcsúti polgármester mezőgazdasági cége.

Arról pedig idén októberben a Zoom.hu írt, hogy a Búzakalász 66 Kft. új projektbe kezd, egy húsfeldolgozót kíván kialakítani Alcsútdobozon. (Alighanem már meglévő sertéstelepe közelében.) Az üzem méretes uniós támogatás segítségével készülne el, amelyről már megszületett a döntés. A támogatási összeg összesen 331,5 millió forint, míg a projekt teljes forrásigénye 750 millió forint.