Pénzükhöz jutnak a Czeglédy-ügyben hoppon maradt diákok és nyugdíjasok

Pénzükhöz jutnak a Czeglédy-ügyben hoppon maradt diákok és nyugdíjasok

Az Országgyűlés határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről – írja az MTI. A parlamenti határozat a rendkívüli, méltányosságon alapuló (ex gratia) kárrendezést a legkiszolgáltatottabb fiatal és nyugdíjas munkavállalók védelmével, továbbá a jelen esettől eltekintve példaértékűen működő diákszövetkezeti szektorba vetett bizalom helyreállításával indokolja.

A parlament 148 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el fideszes képviselők erről szóló indítványát.

Az ítélkezés a bíróságok dolga

A döntése alapján a kabinetnek a lehető leggyorsabban ki kell fizetnie azokat, akiket Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője és társai “tudatosan megkárosítottak”. A határozat elfogadása azért aggályos, mert Czeglédy Csaba ügyében eljárás ugyan zajlik, de az még a vádemelésig sem jutott. (A munkavállalókat épp azért nem tudják kifizetni, mert az eljárásban érintett cégek és személyek vagyonát zárolták.)

Vagyis a parlament fideszes és jobbikos képviselői bármiféle bírósági döntés nélkül nyomtak igent arra, hogy Czeglédy és társai embereket “tudatosan megkárosítottak”. Természetesen minden további nélkül előfordulhat, hogy Czeglédyéket egyszer majd elítélik, ettől függetlenül az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, továbbá büntetőjogi ügyekben a bíróságok ítélkeznek, nem pedig a parlament.

Mi ez az egész Czeglédy-ügy?

A Zoom.hu is megírta, ezer diákszövetkezeti tagnak mintegy 100 millió forinttal tartozik a Czeglédyhez köthető Human Operator Zrt., ám mivel a cég számláit zárolták, nem tudnak fizetni a diákoknak. Az MSZP koncepciós eljárásnak tartja Czeglédy letartóztatását, ahogy a DK is, amelynek elnökéről, Gyurcsány Ferencről pedig kiderült, hogy cége mintegy negyedmillió eurós kölcsönt nyújtott Czeglédy pénzügyi gondokkal küzdő cégének.