May csúnyán odaszólt Putyinnak és Trumpnak

May csúnyán odaszólt Putyinnak és Trumpnak

A brit miniszterelnök szerint Oroszország tevékenysége a nemzetközi rendet fenyegeti. Theresa May, aki a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hagyományos éves bankettjén mondott beszédet november 13-a, hétfő este, minden eddiginél élesebb hangnemben bírálta Moszkva politikáját – írja az MTI.

Theresa May azt mondta, a Krím illegális orosz annektálásával először fordult elő a második világháború óta Európában, hogy egy szuverén nemzet erővel vett el területet egy másiktól. Azóta Oroszország konfliktust szít Ukrajna keleti térségében, ismételten megsértette több európai ország légterét, és kiberkémkedési hadjáratba kezdett, külföldi választásokba beavatkozva – mondta a brit miniszterelnök.

May szerint Moszkva arra törekszik, hogy fegyverként alkalmazza az információt, állami médiaszervezeteit valótlan történetek és eltorzított képek elhelyezésére használja, így próbálva ellentéteket szítani a nyugati országok között, miközben igyekszik aláásni a nyugati intézményrendszert is.

Trump hisz Putyinnak

Donald Trump amerikai elnök pár nappal korábban beszélt Oroszországról, illetve arról, hogy Oroszország információs hadviselést folytat riválisaival szemben, miután összefutott Vlagyimir Putyinnal Vietnamban, a Csendes-óceáni országok csúcstalálkozóján. Trump szerint ismét megkérdezte Putyint, Oroszország beavatkozott-e az amerikai elnökválasztásba, Putyin azt mondta, hogy nem, ő pedig hitt neki.