Már öt golyót kiműtöttek az észak-koreai katonából, aki filmbe illően szökött délre

Már öt golyót kiműtöttek az észak-koreai katonából, aki filmbe illően szökött délre

Több műtéten átesett az az észak-koreai katona, aki november 13-án, hétfőn menekült át Észak-Koreából Dél-Koreába – közölte a déli vezérkari főnökség. A katona testéből öt lövedéket már eltávolítottak, az orvosok szerint még kettő hátravan. Egyelőre nem tért magához, és nem tud önállóan lélegezni, de az orvosok arra számítanak, hogy meg tudják menteni az életét.

A katona egy terepjáróban száguldott a két Korea határa felé, amikor az egyik kerék elszabadult a járműről. Ezért gyalog szaladt tovább, amikor Északról tüzet nyitottak rá, körülbelül 40 lövést adtak le. A sérült katona egy déli építmény mögött keresett menedéket a két Korea közt húzódó demilitarizált övezet Közös Biztonsági Terület (Joint Security Area, JSA) sávjában, körülbelül 50 méterre délre a katonai demarkációs vonaltól, dél-koreai és amerikai katonák innen mentették ki. Az ENSZ katonai fegyvernyugvási bizottsága értesítette Észak-Koreát, hogy a katonát műtőbe vették. Ugyanezt Dél-Korea is megtette a határon felszerelt hangosbeszélőkön keresztül.

Legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy északi katona a JSA-n keresztül dezertált volna Délre, arra pedig még sosem volt példa, hogy északi katonák bármilyen okból déli irányba tüzet nyitottak volna a JSA-ban.

(Reuters)