Kocsis Máté nem követett el zaklatást menekültek ellen a bíróság szerint

Kocsis Máté nem követett el zaklatást menekültek ellen a bíróság szerint

A józsefvárosi önkormányzat és Kocsis Máté polgármester nem követtek el zaklatást menekültek ellen – így döntött a Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében a Magyar Helsinki Bizottság által indított perben. A Helsinki Bizottság azért perelt, mert Kocsis Máté 2015. augusztus 5-én közzétett Facebook bejegyzésében polgármesterként a következőket írta: „A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen… Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát.”

Megsértette az emberi méltóságukat

A bíróság szerint a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek, vagy hogy Kocsis Máté polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket.

De a bejegyzésnek azok a részei,

amelyekben kifejti, hogy a migránsok „őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak” alkalmasak az emberi méltóság megsértésére.

Ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság a perben nem tartotta szükségesnek a valóságbizonyítást, ugyanis a zaklatás egyaránt megvalósítható valós vagy valótlan kijelentésekkel. A valóságbizonyításra azért sem volt szükség, mert ha történtek is bűncselekmények a téren, ebből még nem lehet arra következtetni, hogy valamennyi ott lévő migráns bűncselekményeket követett el.

A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást.

A bejegyzésnek nem volt konkrét hatása

A Magyar Helsinki Bizottságnak az eljárás során azt kellett valószínűsítenie, hogy kifejezetten a Facebookon közzétett bejegyzés hatására alakult ki támadó, ellenséges környezet a migránsokkal szemben.

A bíróság szerint a kommentek, a megosztások és a like-ok száma alapján

nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna

a migránsok helyzetére. A hozzá tartozó kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe a migránsokat, mint amennyi ellenük szólt.