Így adózunk januártól – sok változás jön

Így adózunk januártól – sok változás jön

Több fontos ponton változnak adózásra vonatkozó szabályok 2018 januárjától – derül ki a Mazars adótanácsadó összefoglalójából: tovább csökken szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke (idén már 27 százalékról 22 százalékra mérséklődött), 2018 januárjától 19,5 százalék lesz. A szakképzési hozzájárulás azonban marad 1,5 százalék – így véső soron 21 százalékos járulék terheli majd a béreket. Impozáns a járulékcsökkentés, ám még így sem ellensúlyozza a minimálbér- és a béremelkedések költségeit – mondta H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója a cég sajtótájékoztatóján. Regionális összehasonlításban még mindig magas a béreket terhelő adó,

százezer forint nettó jövedelem kifizetése a munkáltatónak még 2018-ban is 182 ezer forintjába fog kerülni, ami a régióban a legmagasabb adóéket jelenti.

 

Nem is a munkáltatói járulékok, hanem az egyéni járulék és a személyi jövedelemadó miatt. Jelentősen árnyalja a képet, ha figyelembe vesszük a családi adókedvezményt, főleg, ha a 2 vagy 3 gyerek után tudják azt igénybe venni.

Jól járnak a lakáskiadók és az airbnb-zők

A személyi jövedelemadózásban is több apró változás jön januártól: megszűnik a munkáltatói adómegállapítás – ami a cégek adóterheit jelentősen csökkenti. A munkáltatói adómegállapítás megszüntetést felváltja a NAV adómegállítása. Ez már tavaly is működött, az adóhatóság elkészíti az szja-bevallások terveit, amit az adózónak kell jóváhagynia, vagy marad a hagyományos önadózás. Januártól a jelenlegi 2 helyett már 3 ingatlan kiadása esetén is lehet a tételes átalányadózást választani, illetve megszűnik a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) – ez a lakáskiadóknak, airbnb-zőknek jelent előnyt.

A cafeteria szabályai nem változnak, csak a szocho-csökkentést vezeti át, így a bérletre, az Erzsébet-utalványra, munkahelyi étkeztetésre vagy épp az iskolakezdési támogatásra az idei 43,66 százalékos teher helyett csak 40,71 százalékot kell a munkáltatónak befizetnie.

Cápahúst csak étteremben – ott kisebb az adó

2018 júniusától a NAV-nak valós időben, online módon be kell küldeni minden százezer forintnál magasabb áfát tartalmazó számlát. Ennek következtében egyre jobban átlátja a NAV a cégek közötti számlatranzakciókat. A részletek még nem kidolgozottak – nem lehet tudni, hogy milyen rendszerben működik majd az adatátadás. A kézi számlát kiállítók sem ússzák meg az adatszolgáltatást, minden százezer forintnál nagyobb áfát tartalmazó számláról az adatokat fel kell tölteni a NAV adatbázisába. Most százezer forint az összeghatár – de nem kizárt, hogy ezt az összeget a következő években lejjebb viszik. Aki elmulasztja az adatszolgáltatást, annak a bírság számlánként lehet akár 500 ezer forint, vagyis nem babra megy a játék – mondta H. Nagy Dániel.

A jó hírek közé tartozik, hogy az internetszolgáltatás, a hal és az éttermi szolgáltatások áfája egyaránt 5 százalékra csökken. Az éttermek esetében viszont bevezetik 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást – ami olyan, mintha áfa lenne – így valójában az éttermeknek 9 százalékos terhet kell majd fizetniük. A cápahúsra és a díszhalra nem vonatkozik az áfacsökkentés, ezért a cápahúst étteremben érdemes fogyasztani. Bár az éttermi áfa idén januári csökkentése (amikor 25 százalékról 18 százalékra ment le az adókulcs) következtében nem csökkentek érdemben az árak – figyelmeztetett az adótanácsadó.

Mentorál a NAV – nem húzhatják el az ellenőrzést

Átalakulnak az adózás rendjét érintő szabályok. Új szolgáltatásként jelenik meg a NAV részéről a mentorálás a cégek esetében. Az új cégek kérhetik a mentorprogramban való részvételt, ami 6 hónapig tarthat.

Megszűnik a fokozott adóhatósági felügyelet és az adószám felfüggesztésének lehetősége, mivel ezek nem váltak be. Januártól nem felfüggesztik az adószámot, hanem rögtön törlik. Az adóellenőrzések időtartama a jövőben nem haladhatja meg az egy évetegy évet a hosszabbításokkal és szakértők kirendelésével sem. Nagy kérdés, hogy ez a gyakorlatban miként valósul meg. Magánszemélyek és a megbízható adózónak minősített cégek esetében 180 napig tarthat az ellenőrzés.

Új szabály, hogy ha a fellebbezésről lemond az adózó, akkor a bírság felét nem kell megfizetnie. A késedelmi pótlék mértéke nem változik, vagyis marad a jegybanki alapkamat (most 0,9 százalék) kétszerese – aminek az alacsony kamatkörnyezetben nincs érdemi hatása. Igaz, a NAV sem fizet többet, ha késedelembe esik. Nem változik az adóbírság mértéke: korábban arról volt szó, hogy 50 százalékra csökken, de minősített estekben marad a 200 százalékos adóbírság.

Vihetik a házastárs autóját, de a nyaralót is

A NAV lesz januártól az általános végrehajtó hatóság, minden közigazgatási döntést az adóhatóság hajt végre. Az új szabályok szerint az adótartozások esetében 10 ezer forint alatt nem indíthat végrehajtást, csak egy felszólítást küldhet ki. Az ingatlanvégrehajtást viszont már félmillió forint alatt is indíthat – kivétel, ha magánszemélyről van szó és az ingatlanban lakik. A védelem már nem illeti meg például a nyaralókat. Új szabály, hogy tartozás esetén a jövőben akár a házastárs autója is lefoglalható.