Igazolatlan hiányzók: a vb-selejtezők legnagyobb égései

Igazolatlan hiányzók: a vb-selejtezők legnagyobb égései

Már az is tudja, akit egyébként hidegen hagy a foci: az olasz labdarúgó-válogatott hétfőn képtelen volt nyerni a pótselejtezőn Svédország ellen, így lemaradt a 2018-as oroszországi világbajnokságról. A kudarc miatt ugyan bocsánatot kért Gian Piero Ventura szövetségi kapitány, de nem adta be lemondását.

Ritka, amikor egy igazán komoly tényezőnek számító ország lemarad a legfontosabb tornáról, ezért összeszedtük a futballtörténelem legnagyobb hiányzásait.

Buffon szomorú.

1958 – Uruguay

Az uruguayiak 1950-ben még megnyerték a legfontosabb labdarúgó-eseményt, ’54-ben negyedikek lettek, de négy évvel később már nem voltak ott Svédországban. Egy ponttal maradtak le Paraguay mögött a selejtezőcsoportban. Az olaszok hiánya ekkor még nem jelentett túl nagy meglepetést, a válogatott akkoriban nem képviselt komoly erőt.

1970 – Magyarország

Akkoriban még óriási meglepetésnek számított, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra, Mexikóról maradtunk le. A pótselejtezőben szenvedtünk 4-1-es vereséget a csehszlovákoktól. Itt hangzott el Szepesi György szívszaggató mondata: „Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok.” Benééken kívül a spanyoloknak, az argentinoknak, a franciáknak és a portugáloknak sem kellett repülőjegyre költeniük.

https://www.youtube.com/watch?v=JmZfCdkSRY4

1994 – Franciaország

Nemzeti gyászként élték meg a franciák, amikor két utolsó hazai mérkőzésükön vereséget szenvedtek a selejtezők során. Izraeltől és Bulgáriától is kikaptak, így nem utazhattak az Egyesült Államokba. A népharag után Gérard Houllier-t másodedzője, Aimé Jacquet váltotta, aki 1998-ban minden idők egyik legjobb francia válogatottját rakta össze, és meg is nyerték a hazai rendezésű világbajnokságot.

https://www.youtube.com/watch?v=W3yORHQSHKw

2002 – Hollandia

Az 1988-as Európa-bajnok ’82-ben sem volt ott az vb-n, de akkor nem döbbent meg világ. Annál inkább 2002-ben, amikor a selejtezőcsoportjukban mindössze harmadik helyen végeztek, Portugália és Írország is megelőzte őket. Így nem utaztak a Dél-Korea és Japán által rendezett, leginkább a játékvezetői hibák miatt emlékezetes vb-re.

2018 – Hollandia

Talán még az olaszoknál is nagyobbat égtek azzal, hogy még a pótselejtezőkig sem jutottak el. Jobb gólkülönbségének köszönhetően épp az olaszokat búcsúztató Svédország előzte meg őket. Az Oranje a 2016-as Európa-bajnokságon sem volt ott, a selejtezőcsoportjában mindössze a negyedik helyen végzett.

Sima francia győzelem:

https://www.youtube.com/watch?v=Z8cd3QEOJdM