Hétmillió dollárt követel a Mad Max rendezője a Warnertől

Hétmillió dollárt követel a Mad Max rendezője a Warnertől

George Miller, a Mad Max-filmek rendezője szeptemberben szép csendben beperelte a Warner Bros filmstúdiót, mert a keresete szerint a stúdió tartozik neki egy hétmillió dolláros (kb. 1,8 milliárd forint) bónusszal.

A rendező azt mondja, olyan szerződést kötött a Warnerrel, hogy amennyiben a film nettó költségvetése 157 millió dolláron (41 milliárd forint) belül marad, akkor megilleti a bónusz. A film egyébként végül 375 millió dollár (99 milliárd forint) bevételt hozott a stúdiónak.

A Warner azt mondja, hogy Miller kicsúszott a büdzséből, ezért nem illeti meg a bónusz. Miller viszont azt állítja, hogy egyrészt rajta kívül álló okok lassították és drágították a forgatást, másrészt nem volt pontos a szerződés az ilyen esetekre vonatkozóan, ezért ő nem is számíthatott rá, hogy a csúszások miatt elesik a bónusztól.

Fontos eleme még a történetnek, hogy ausztrál bíróságon tárgyalják az ügyet, amit a Warner nagyon nem akart. Miller ugyanis így élvezi az ausztrál törvények előnyét, ezek értelmében a rendezőt valóban megilleti a bónusz, hiszen jóhiszeműen járt el, nem számíthatott arra a szerződés értelmében, hogy nem kapja meg a pénzét. Az Egyesült Államokban más lenne a helyzet, nem véletlenül akarta a Warner Kaliforniába vinni a pert, de erre nem volt végül lehetősége. Miller ugyanis a Warner ausztrál leányvállalatával szerződött, így egyértelmű volt, hogy a pert is Ausztráliában vezénylik le.

Egyelőre nincs vége a sztorinak, a Warner azt mondja, kiállnak az igazuk mellett, de azzal, hogy Ausztráliában maradt a per, valószínűleg Miller fogja megnyerni azt.

(The Hollywood Reporter)