Freedom House: A kormány miatt kevésbé szabad lett a magyar internet

Freedom House: A kormány miatt kevésbé szabad lett a magyar internet

Csökkent Magyarországon az internet szabadsága – állapítja meg jelentésében a Freedom House amerikai központú emberjogi szervezet. Az elemzés szerint

a kormány egyre több hirdetési pénzt csatornázott kormánypárti online médiumokba, ezzel pénzügyi nyomás alá helyezte a független médiumokat.

A 2016 júliusában elfogadott terrorellenes törvény értelmében a hatóságok hozzáférhetnek a titkosított szolgáltatások adataihoz, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. Magyarország pontszáma a 2012-es 19 pontról 2017-re 29 pontra romlott (minél magasabb a pontszám, annál kevésbé szabad az internet egy adott országban). Az elemzés szerint a magyar internet mindennek ellenére “relatíve szabad”.

Trollhadseregek és álhíroldalak

Az idei folyamatában immár a hetedik év volt, hogy világszinten csökkent az internetezők szabadsága – emelte ki az MTI a jelentésből. A jogvédő szervezet szerint

az értékelt országok közül 30-nak a kormánya aktívan igyekezett befolyást gyakorolni az online közösségekre

2017-ben. Tavaly ez a szám még csak 23 volt. Ezek a kormányok bérkommentelőket, trollokat, automatikus bejegyzéseket és álhíroldalakat vetettek be annak érdekében, hogy a nekik kedvező információk és vélemények terjedjenek az interneten – írta Szabadság az interneten (Freedom on the Net) című tanulmányában a szervezet.

A Freedom House szerint ezek

a manipulációs és információtorzító taktikák legalább 18 ország – köztük az Egyesült Államok – választásában játszottak döntő szerepet

az elmúlt év folyamán.

“A kormánypropagandát terjesztő fizetett kommentelőket és politikai tartalmú, automatikus üzeneteket Kínában és Oroszországban találták ki, de mára világszintű jelenségekké váltak” – magyarázta Michael Abramowitz, a Freedom House elnöke. Az internetes szabadságot vizsgáló projekt koordinátora, Sanja Kelly szerint egyre bonyolultabb felderíteni ezeket a manipulatív tartalmakat, éppen ezért nehezebb küzdeni ellenük, mint a cenzúra egyéb formái – például bizonyos oldalak letiltása – ellen.

Az USA-ban is vannak problémák

Ez a harmadik év, hogy Kína vezeti az internetet legaktívabban manipuláló országok listáját, Szíria és Etiópia előtt. A pekingi kormány az elmúlt évben fokozta az internetes cenzúrát, az online névtelenség elleni harcot, illetve több másként gondolkodó került börtönbe a világhálón kifejtett nézetei miatt.

A jelentés a Fülöp-szigetek “klaviatúra-hadseregéről” is szót ejtett: az országban naponta 10 dollárt (több mint 2500 forintot) kapnak azok, akik az interneten támogatják Rodrigo Duterte elnök könyörtelen drogellenes háborúját. Emellett a beszámolóban külön foglalkoztak Törökországgal, ahol mintegy 6 ezer bérkommentelő össztüze zúdul a közösségi oldalakon véleményt nyilvánító ellenzékiekre.

A jelenség alól Oroszország és az Egyesült Államok sem kivétel. “Bár az amerikai online környezet megőrizte dinamikusságát és sokszínűségét, a szándékos félretájékoztatás és a pártos tartalmak hatása jelentős” – tette hozzá a Freedom House. “A Donald Trump amerikai elnök véleményét vitató újságírókat botrányos szintű zaklatások érik az interneten” – mutatott rá a szervezet.