Félreértés miatt mondtunk fel egyoldalúan egy kubai egyezményt

Félreértés miatt mondtunk fel egyoldalúan egy kubai egyezményt

Negyvennyolc éve kötötte hazánk Kubával azt az egészségügyi megállapodást, amelyet most helyez hatályon kívül a kormány. A Parlament honlapján található törvényjavaslat szövege szerint az együttműködést 1966-ban írta alá a Magyar Népköztársaság és a Kubai Köztársaság kormánya, majd három évvel később született meg az erről szóló törvényerejű rendeletet.

A sztori érdekessége, hogy tulajdonképpen

egy félreértésnek köszönhető, hogy azt a két ország nem közös megállapodással szüntette meg.

A törvényjavaslat indoklásában azt írják: a magyar fél 2012. szeptember 21-én javaslatot tett a kubai fél részére az egyezmény közös megállapodás útján történő megszüntetésére.

Az indok egyszerű volt: azon kívül, hogy az együttműködés akkor már hosszú ideje nem valósult meg, a nemzetközi jog és a magyar törvénykezés változásai is feleslegessé tették.

Csakhogy a kubai fél – a tényleges magyar szándékoktól eltérően – a magyar fél szóbeli jegyzékét az Egyezmény egyoldalú felmondására irányuló jognyilatkozatként értelmezte, sőt a megszűnés időpontját is rögzítették. Így nem volt más megoldás, a magyar kormánynak ehhez kellett alkalmazkodnia a mostani törvényjavaslattal.