A magyarok háromnegyede szerint rossz irányba mennek a dolgok

A magyarok háromnegyede szerint rossz irányba mennek a dolgok

A Fidesz-KDNP-t a teljes lakosság 29 százaléka, a biztos szavazók 37 százaléka támogatja – derül ki az IDEA intézet friss kutatásából, amelyet az ATV publikált. A Jobbik támogatottsága 13 százalék, és a biztos szavazók 18 százaléka áll a párt mögött. Az MSZP-t a választópolgárok 7 százaléka támogatja, a biztos pártválasztók 11 százaléka. A szocialistákat a DK követi, a párt támogatottsága a biztos szavazók körében 9 százalék. A jelenleg külön indulási stratégiát képviselő LMP mögött a választók 5 százaléka áll, a biztos szavazókat tekintve megelőzi a többi potenciális új pólus-szereplőt (8%). Az Együtt-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében 3 százalék, a biztos szavazók körében 5 százalékot ér el. Az önálló indulás mellett elkötelezett Momentum a teljes népesség 3, a biztos pártválasztók 4 százalékát tudja maga mögött. Egyéb pártot választók aránya 7 százalék, míg a pártot nem választóké 26 százalék.

76 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok

Az összes megkérdezetteknek csak a 24 százaléka szerint mennek jó irányba az ország ügyei. A Fidesz-KDNP támogatóinak 77 százalékán kívül minden más megkérdezett körében az ez irányú folyamatokat negatívan megítélők vannak többségben.

Hasonló gondolkodásúak egymás környezetében

Csak a kormánypártok szavazói azok, akik nem érzékelnek kormányváltó hangulatot, és környezetükben egyértelműen a jelenlegi kormány támogatóinak többségét feltételezik (68 százalék). Ezzel szemben az ellenzéki vagy egyéb pártot választók, illetve a választani nem tudó, nem akarók szerint a kormányváltást akarók vannak közvetlen környezetükben többen.