A három legkirályabb vízirovar közül kell kiválasztani az év rovarát

A három legkirályabb vízirovar közül kell kiválasztani az év rovarát

„Az Év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre” – írja az Év Rovara szavazásról szóló posztjában a Magyar Természettudományi Múzeum blogja. Aztán olyan szavazás következik, amiben ha televízióban kellene dönteni, akkor a világ műsorideje nem lenne elég hosszú ahhoz, hogy a zsűri elégszer ki tudja mondani, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt.

Idén ugyanis vízhez kötődő rovarokra lehet szavazni, és nem is akármilyenekre, az egyébként is menő rovarok közül talán a legmenőbbekre. Eleve nehéz dolga lehetett kiválasztani a három versenyrovart, hiszen olyan nagyszerű állatokat kellett kihagyni, mint a hátonúszó poloska, ami az egyik legviccesebb nevű állat, de tény, hogy nem a jófiúk közé tartozik. Ilyeneket ír például róla a Wikipedia: „A közönséges hanyattúszó poloska gonosz rabló”.

Na, de térjünk a versenyre!

Idén a következő rovarokra lehet szavazni:

  • Közönséges keringőbogár

Fotó: Wikimedia Commons

Ezek azok a rovarok, amik nyolcas, vagy köralakban úszkálnak a víz felszínén, erről kapták a nevüket. A különleges mozgásukért pedig nem az felelős, hogy vonzódnak a piruettekhez, hanem az, hogy asszimetrikusan fejlődtek ki a lábaik. Egyébként ragadozók, a vízfelszínre hulló, legyengült rovarokra csapnak le kíméletlenül.

  • Óriás szitakötő

Fotó: Wikimedia Commons

Az óriás szitakötőt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Eleve minden szitakötő nagyon menő, ahogy repkednek, meg színesek, meg hajlékonyak, meg hogy mennyire hatékony ragadozók. A 6-8 centire is megnövő óriás szitakötők viszont igazi nagyágyúk. Elképesztő mutatványokra képesek, egy helyben lebegnek, de tudnak tolatni is, a kisebb zsákmányokat pedig egész egyszerűen repülés közben eszik meg.

  • Tavi molnárpoloska

Fotó: Wikimedia Commons

Ez az a rovar, amit sokan tévesen vízipóknak hívnak, pedig semmi köze hozzá. A nagyjából 1 centisre megnövő molnárpoloskák is ragadozók, a vízfelszínen megtalálható gerincteleneket fogyasztják. A vízparton nyaralóknak igazán praktikus élőlények, ugyanis az egyik elsőszámú zsákmányai a szúnyogok, illetve azok lárvái.

Szavazni a múzeum blogposztjában lehet, jelenleg a szitakötő vezet toronymagasan.