Több százan reklamáltak: Elszámolták a nyugdíjukat

Több százan reklamáltak: Elszámolták a nyugdíjukat

Több száz reklamáció érkezett a nemrég az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól a nyugdíjak utalását átvevő Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Ezek zömében a kiutalt összeget kérdőjelezték meg, de eddig egy esetben derült csak ki, hogy késedelmes, illetve helytelen összegű kiutalás történt – közölte a MÁK.

A MÁK határidőben, a novemberi nyugdíjak utalásával egy időben kiküldte a nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot, illetve az egyszeri juttatás összegét is – tudatta a kincstár az MTI-vel. A jóváírás a nyugdíjasok számláján november 10-én megtörtént, a posta pedig november 15-én kezdi a kézbesítést.

Zömében a 80 ezer forint feletti juttatásban részesülők reklamálják a nyugdíjprémium összegét, amelyet 12 ezer forintban maximáltak.

Prémium és korrekció

A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint minden év januárjában a annyival kellene emelni a nyugdíjakat, amennyivel az adott évben emelkednek az árak. Ennek ellenére idén januárban a kormány csak 1,6 százalékos emelésről döntött, holott már akkor lehetett tudni, hogy az infláció valahol 2 százalék felett lesz majd 2017 egészében. A szabályok szerint, ha az év eleji emelés kisebb volt az inflációnál, akkor novemberben vagy kiegészítő emelés vagy korrekció jár – mindez januárig visszamenőleg.

Van, akinek a postás hozza MTI Fotó: Varga György

Novemberben nem csak az átlagosan 12 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést, de a nyugdíjprémiumot is fizetik. A prémium akkor jár, ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, illetve az államháztartás bevételei ezt lehetővé teszik. A prémium minden nyugdíjasnak, illetve olyan ellátottnak jár, aki más, nyugdíjként viselkedő pénzbeli ellátásban – ideiglenes özvegyi nyugdíjban, átmeneti bányász-, balettművészeti illetve táncművészeti-, rokkantsági-, polgármesterek közszolgálati járadékában részesül.

A korrekcióról és a prémiumról itt írtunk bővebben.

https://zoom.hu/2017/10/29/novemberben-fizetik-az-emelt-nyugdijakat-meglepo-szamok-az-ellatasokrol