Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

MTA-tag marad az ELTE menesztett dékánja

MTA-tag marad az ELTE menesztett dékánja

Mint arról korábban a Zoom.hu is beszámolt, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egyik professzor emeritus címre is esélyes oktatója szexuálisan zaklatta több kollégáját és hallgatóját. Az ELTE közleményben ismerte el, hogy a központi etikai bizottság eljárást folytatott egy vezető státusú oktatóval szemben és meg is nevezte Mikonya Györgyöt, akit menesztettek.

https://zoom.hu/2017/11/08/zaklatas-az-elte-n-kirugtak-a-dekant

Az oktató akkor úgy nyilatkozott, csak egyvalakivel szemben követett el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kért. Azt is elmondta, hogy a lelkiismerete viszonylag tiszta. „Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.”

https://zoom.hu/2017/11/09/mikonya-a-lelkiismeretem-viszonylag-tiszta

A hvg.hu megkérdezte a Magyar Tudományos Akadémiát, melynek köztestületi tagja Mikonya, hogy az ELTE etikai vizsgálatának lezárulta és a férfi menesztése után maradhat-e tag a volt dékán. Az MTA válaszában azt írta, annak függeszthető fel a köztestületi tagsága, akit a bíróság jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítélt. Jelenleg nincs tudomásuk ilyen bírósági ítéletről. Hozzátették: az Akadémia elítéli a hatalommal való visszaélés minden formáját.