Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyar radikálisokkal is találkozott a párizsi merénylő

Magyar radikálisokkal is találkozott a párizsi merénylő
  • Salah Abdeslam, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat szellemi vezetője 2016 januárjában a Magyar Nemzeti Arcvonal embereivel tárgyalt Magyarországon.
  • Nyomozati érdekekre hivatkozva a hatóságok nem árulják el, tudják-e, miről beszélgettek az Iszlám Állam propagandavideóját magyarosító MNA-sok az ISIS katonájával.
  • A magyar szolgálatok megfigyelték Abdeslamot (akit egy soproni cukrászdában felismert egy osztrák nő), de meg sem kísérelték az elfogását. Állítólag ebben állapodtak meg a franciákkal és a belgákkal.
  • Az Iszlám Állam terroristái hatástalanított, de könnyen visszaélesíthető szlovák gépfegyverekkel követték el a Charlie Hebdo elleni 2015 januári támadást, és ilyen fegyvereket használtak a novemberi párizsi merényleteknél is.
  • Ugyanilyen visszaélesített szlovák fegyvereket találtak annál a két idős szélsőségesnél, akik az elsődleges gyanú szerint meg akarták ölni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.
  • Hatástalanított szlovák fegyvereket találtak a hatóságok állítólag az MNA-nál is, de azok (még) nem voltak visszaélesítve.

Salah Abdeslam

Két hónappal a 130 halálos áldozatot követelő 2015. november 13-i párizsi terrortámadás után is járt Magyarországon a merényletsorozat szellemi vezetője, Salah Abdeslam – tudta meg a Zoom.hu egy névtelenséget kérő kormányközeli forrásból. Az Iszlám Állam harcosa ekkor már harmadik alkalommal járt Magyarországon, vagy legalábbis ennyiről tudnak a hatóságok.

A hazai illetékes szervek (a titkosszolgálat, a terrorelhárítás és a rendőrség) folyamatosan megfigyelés alatt tartották Európa legkeresettebb közellenségét, akit 2015 november vége óta köröztek a francia és a belga hatóságok. A magyarok azonban kísérletet sem tettek Abdeslam elfogására, csak követték és figyelték. Megpróbálták kideríteni, mi célból érkezett Salah Abdeslam Magyarországra és kikkel találkozott. Minden találkozóját dokumentálták.

Videó Salah Abdeslam elfogásáról:

https://www.youtube.com/watch?v=St6GS2_x7Tg

Abdeslam titkos megfigyelése megdöbbentő eredményt hozott. A párizsi merényletsorozat szellemi vezére – a hatóságok által érdektelennek tartott figurák mellett – találkozott a Győrkös István által még a ’90-es évek elején alapított a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű paramilitáris hungarista szervezet több tagjával is. A szolgálatok elemzői szerint ez a találkozó lehetett Abdeslam magyarországi utazásának tényleges oka. Azt azonban nem tudni, a szolgálatoknak sikerült-e kideríteni, hogy miről tárgyalt Abdeslam Győrkös csapatával. Forrásunk ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy az ügyben nemzetközi együttműködés keretében még több szálon vizsgálódnak a hazai és más országok szolgálatai.

Európai megfigyelés

Röviddel a Magyar Nemzeti Arcvonal embereivel folytatott megbeszélés után Salah Abdeslam elhagyta Magyarországot. A titkosszolgálatok az osztrák határig kísérték. Állítólag előre megállapodtak a franciákkal és a belgákkal, ha nálunk nem követ el olyan bűncselekményt, ami azonnali rendőri intézkedést igényelne, akkor az ellene kiadott elfogatóparancs ellenére sem kapcsolják le a férfit.

Miközben Abdeslam Győrkös embereivel tárgyalt, a magyar, az osztrák, a német, a francia és a belga hatóságoknak volt idejük megszervezni az Iszlám Állam harcosának fél Európán átívelő megfigyelését. Azt remélték, ha sikerül észrevétlenül követni, útja végén maga vezetheti el a belga hatóságokat a rejtekhelyéhez. Salah Abdeslamot március 19-én fogták el Brüsszelben, bő két hónappal azután, hogy utoljára Magyarországon járt. Azt nem tudni, hogy azért vártak addig a rajtaütéssel, hogy még több kapcsolatát deríthessék fel, vagy a magyar határ és Brüsszel között szem elől tévesztették és újra a nyomára kellett bukkani.

Abdeslam harmadik magyarországi útjáról a hatóságok hallgatnak. Az ezzel kapcsolatos értesülésünket hivatalosan senki nem kívánta kommentálni, de nem is cáfolták. Itt érdemes felidézni, hogy a magyar hatóságok hivatalosan azt is csak több hónapos késéssel ismerték be, hogy Abdeslam 2015 nyarán kétszer is járt Budapesten és, hogy ő maga fuvarozta Brüsszelbe a párizsi merényletsorozat több elkövetőjét a Keleti pályaudvarról. (Erről itt található részletes információ.) Pedig francia és a belga sajtó helyi az ügyészségre és a terrorellenes nyomozóra hivatkozva minderről már 2015 decemberében beszámolt.

Fotó: Thierry Orban/Getty Images

„Nem volt egy ismert arc”

A magyar hatóságoknak volt oka elhallgatni a történteket. Hiszen amikor 2016 márciusában az osztrák Kronen Zeitung nyomán a magyar sajtóban megjelent, hogy január 19-én Abdeslam egy másik arab férfi társaságában a soproni Harrer cukrászdában kávézott, megpróbálták elbagatellizálni a sztorit: komolytalannak minősítették a hírt és az osztrák lapot is. Tették mindezt úgy, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint egy másodpercet sem nyomoztak az ügyben.

Még a Terrorelhárítási Központ volt a legőszintébb. Ők sem erősítettek meg semmit, de nem is cáfolták az Abdeslam soproni kávézásáról felröppent híreket. Hivatalos közleményt adtak ki, amelyben azt írták: más magyar hatóságokkal együtt folyamatosan együttműködnek az európai társhatóságokkal annak érdekében, a franciaországi és belgiumi terrorcselekmények elkövetésével gyanúsított személyek hátterét, kapcsolatait és mozgását minél pontosabban behatárolhassák.

A párizsi vérengzés

2015. november 13-án este terrortámadás-sorozatot követtek el Párizs különböző pontjain géppisztollyal felfegyverkezett terroristák, akikről később kiderült, hogy az Iszlám Állam (IÁ) katonái. Összesen három robbantás és hat lövöldözés történt több városrészben. Elsőként a Stade de France stadionnál robbantak bombák. A legtöbb halálos áldozatot a Bataclan nevű szórakozóhely elleni támadás követelte, ahol a terroristák túszokat ejtettek az Eagles of Death Metal koncertjén. Csak itt 112 embert öltek meg a IÁ tagjai, míg további öt helyszínen 38 áldozata volt a terrortámadásnak.

Utóbb hozzátették – persze szigorúan nem hivatalosan –, hogy a párizsi merényletek után naponta érkeztek a megkeresések Párizsból és Brüsszelből. Különböző címek, telefonszámok, személyek és kapcsolatok ellenőrzését kérték az ottani terrorellenes nyomozók. A TEK minden kérést igyekezett lehetőségei szerint a lehető legrövidebb időn belül teljesíteni.

Arról azonban még ma sem beszélhetnek, hogy ki, mikor és pontosan minek az ellenőrzésére kérte őket. Mindenesetre a fentiekből annyi már tavaly márciusban kiolvasható volt, hogy jóval több magyar vonatkozása is lehet a párizsi merényletsorozatnak, mint sem, hogy Abdeslam előzőleg kétszer is megfordult a Keletinél.

Nemrég, amikor lapunk újra érdeklődött az ügyben azzal az érveléssel próbálták a történtek súlyát csökkenteni a hatóságok, hogy „akkoriban Abdeslam még nem volt egy ismert arc, úgyhogy akár kávézhatott is volna Sopronban, anélkül, hogy bárki is felismerte volna”. Csakhogy felismerték. Abdeslam soproni kávézásának volt ugyanis egy szemtanúja, az ő nyilatkozata alapján írta meg a sztorit a Kronen Zeitung. A lapnak nyilatkozó nő biztos volt abban, hogy a soproni cukrászdában Abdeslamot látta, mivel akkoriban minden újság, tévéhíradó naponta többször is közölte a terrorista fényképét. Az osztrák hölgy számára tehát nem volt ismeretlen arc Abdeslam 2016 januárjában. De akkor más miért nem ismerte fel Európa akkor legkeresettebb terroristáját? A magyar szolgálatok számára miért „nem volt annyira ismert arc”, hogy felismerjék? Vélhetően ők is felismerték.

Abdeslam kétszer is megfordult a Keletinél. Fotó: MTVA/Bizományosi – Balaton József

A „nem volt olyan ismert arc, ezért nincs mit csodálkozni azon, ha nem ismerték fel” magyarázattal csupán próbálták elodázni, hogy olyan kérdésekre is válaszolniuk kelljen, mint hogy „ha tudták, hogy itt van, miért nem fogták el”, vagy hogy „a kávézáson túl mit csinált még, és kikkel találkozott Magyarországon Abdeslam”. Ennek pedig az lehet az oka, hogy még napjainkban is nyomoznak az ügyben. Francia kérésre most is számos szálon kutatják Abdeslam kapcsolatait és európai mozgását.

Fegyverbotrány és Brad Pitt

A párizsi merényletsorozatnak voltak azonban más magyar vonatkozásai is. A terrortámadások hatására indult el 2015 végén az az országos „fegyverbegyűjtő (rendőrségi) akció”, melynek keretében a Nemzeti Nyomozó Iroda illegálisan magánkézben lévő éles géppisztolyokat és más fegyvereket keresett. Az akciósorozat egyik célpontja Győrkös István bőnyi háza volt, ahová 2016. október 26-án vonult ki a rendőrség. Mint a házkutatást elrendelő határozatból kiderült: az akkor már több mint tíz hónapja tartó nyomozás adatai szerint a nyomozók biztosra vették, hogy a Magyar Nemezt Arcvonal alapítójának házában sorozatlövésre alkalmas fegyverek vannak.

Ismert, a rutinszerűnek indult házkutatás végül tragédiába torkollt. Tisztázatlan körülmények között tűzharc alakult ki a nyomozók és Győrkös között, a házkutatást vezető Pálvölgyi Péter őrnagy pedig meghalt (az ügyészség szerint Győrkös lőtte le, védője szerint viszont a helyszínen rögzített nyomok nem támasztják alá ezt az állítást). Az MNA-alapítót a nyomozók több lövéssel életveszélyesen megsebesítették. Az ügy vádemelés előtt áll. (Háttér és fejlemények itt.)

Salah Abdeslam soproni kávézását az évtized legnagyobb szlovákiai fegyverbotránya kapcsolja össze a 2015-ös párizsi merényletekkel, valamint a bőnyi rendőrgyilkossággal. A Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében történt januári vérengzést ugyanis Szlovákiában hivatalosan „deaktivált”, majd illegálisan visszaélesített gépkarabélyokkal hajtották végre.

A BBC beszámolója a Charlie Hebdo elleni merényletről:

https://www.youtube.com/watch?v=mpvz7w6ilNk

A magyar rendőrség, a terrorelhárítás (és vélhetően a titkosszolgálatok) minden korábbinál nagyobb erőket mozgattak meg annak érdekében, hogy tisztázzák, érkezett-e illegálisan szlovák fegyver Magyarországra, vagy szállítottak-e az országon át ilyen fegyvereket. Az már korábban kiderült, hogy 2011 októberében, vagyis jóval a párizsi terrortámadások előtt legálisan érkeztek Magyarországra ilyen fegyverek. Akkor a világsajtó a magyar terrorelhárításon röhögött, amiért egy vecsési raktárban Brad Pitt zombiháborús filmjének forgatásához használt, hatástalanított fegyvereket foglaltak le.

Egy kisebb gerillahadsereg felszereléséhez elegendő fegyver, köztük géppisztolyok, géppuskák, de még gránátok is voltak az Angliából érkezett szállítmányban. Ezek hatástalanított fegyverek voltak, de a terrorelhárítás szakértői szerint valamennyit könnyen vissza lehetett volna élesíteni. A TEK illetékeseinek nyilatkozatai szerint nem akarták vállalni annak a kockázatát, hogy a forgatás közben a fegyverek egy része „eltűnjön”, és majd hónapok vagy akár évek múlva súlyos bűncselekmények eszközeként kerüljenek elő újra. Miután a fegyverek beszállítói jóhiszeműen jártak el és semmiféle bűncselekményt nem követtek el, a bíróság visszajuttatta a fegyvereket azok jogos tulajdonosának. Ám addigra már befejeződött a filmforgatás, így a fegyverek végül hiánytalanul elhagyták az országot.

A lefoglalt forgatási kellékek. MTI Fotó: Kallos Bea

A terrorelhárítás azóta is titkolja, honnan tudták előre, hogy a Brad Pitt-féle filmhez könnyen visszaélesíthető fegyverek érkeznek Londonból. Egyes források szerint a szállító cég egyik konkurense ajánlotta a figyelmükbe a szállítmányt, az pedig már csak a vecsési rajtaütéskor derült ki, hogy a géppisztolyok percek alatt visszaélesíthetők. Mások szerint egy, a terrorelhárítás és a rendőrség által már hosszabb ideje megfigyelt bűnszervezet hívta fel az elhárítás figyelmét a fegyverekre. „Túlságosan nagy érdeklődést mutattak a hatástalanított gépfegyverszállítmány iránt”, emiatt hatóságok is kíváncsiak lettek” – tudtuk meg az ügyet jól ismerő forrástól.

Ezután teljes titoktartás mellett nemzetközi nyomozás indult a nagy mennyiségű, könnyen-gyorsan visszaalakítható fegyverek forrása után. Így derült ki, hogy az akkor hatályos (2015-ben, a botrány hatására jelentősen megszigorított) szlovák fegyvertörvényt hibáit kihasználva megközelítőleg tízezer leselejtezett géppisztoly, gépkarabély, puska, mesterlövészpuska került alvilági csoportok kezébe. Szlovákiában a hadsereg és a rendőrség leselejtezett fegyvereit a deaktiváláskor nem rongálták meg olyan mértékben, hogy azokat egyáltalán ne lehessen visszaélesíteni, vagy legalább anyagilag ne érje meg. Az átalakított fegyvereket bárki megvehette, számlát kapott róla, így akár egy határellenőrzésen is minden gond nélkül átmehetett egy Kalasnyikovval, mivel papírja volt a szlovák államtól arról, hogy a fegyvert szakszerűen hatástalanították.

A hatástalanított fegyvereket könnyen vissza lehetett élesíteni. MTI Fotó: Kallos Bea

A TEK 2011-es fellépése után megindított nemzetközi nyomozás eredményeként a Bumm.sk szlovák portál cikke szerint Lengyelországban például több mint 1500 visszaalakított szlovák fegyvert foglaltak le. Svédországban is ezerszámra gyűjtött be a rendőrség a visszaélesített gépkarabélyokból. Jutott azonban a szlovák gépkarabélyokból az olasz maffiának is, egy dél-olaszországi akcióban 160 darabot foglaltak le a Cosa Nostrától. És amint már említettük, a Charlie Hebdo szerkesztőségét megtámadó terroristák is ilyen fegyverekkel hajtották végre a mészárlást. Azonban a nagy rajtaütések és lefoglalások, a szinte egész Európára kiterjedő nemzetközi nyomozás ellenére a fegyverek többségét még mindig nem sikerült begyűjteni.

A merénylő öregurak

Információink szerint Magyarországon is találtak Szlovákiában hatástalanított, majd – nagy valószínűséggel már itthon – visszaélesített gépfegyvereket. Egy ilyen Skorpion géppisztoly volt például (más lőfegyverek mellett) annál a két idős férfinél is, akik a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szervezet katonái voltak és a gyanú szerint 2015-ben merényletre készültek Orbán Viktor miniszerelnök ellen. Őket még a tervezett támadás helyszíne felé lekapcsolta őket a rendőrség.

Forrás: TEK-Zsuppán Attila

A még paramilitáris körökben is bohócszervezetnek tartott Magyar Nemzeti Hadsereg, mely sajtóértesülések szerint jó kapcsolatokat ápolt a Győrkös-féle Magyar Nemzeti Arcvonallal, már közvetlenül a két férfi elfogása után elhatárolódott a gyanúsítottaktól.

Információink szerint a két merénylő ellen hamarosan vádat emelnek. Még nem tudható, szerepel-e majd a vádiratban Orbán Viktor meggyilkolásának előkészülete, vagy csupán a gyanúsításban is közölt lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel vádolja meg őket az ügyészség. Hivatalos forrásaink szerint a Győrkös-féle MNA-nál is találtak Szlovákiában deaktivált fegyvereket. Úgy tudjuk, ezek (még) nem voltak visszaélesítve. Több átalakított szlovák fegyver nem került elő Magyarországon. Legalábbis eddig.