Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Iráni-iraki földrengés: 407 halott, 6700 sérült

Iráni-iraki földrengés: 407 halott, 6700 sérült

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a 7,3-es erősségű rengés epicentruma Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre volt, s fészke kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy nagy pusztítást okozzon. A földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.

Több mint száz utórengés történt, köztük több meghaladta a 4-es erősséget.

https://zoom.hu/2017/11/13/kepek-a-tobb-szaz-aldozatot-kovetelo-iraki-foldrengesrol

A katasztrófa leginkább Irán észak-nyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, a legnagyobb kárt elszenvedő város Szárpuli Záháb, de további 13 iráni tartományban is érezték hatását. Az országban az eddigi jelentések szerint 328-an haltak meg, és 3950 a sérültek száma.

Haszan Róháni elnök közleményében felszólította e tartományok mentésért felelős szerveit, hogy teljes mértékben működjenek együtt és minden lehetséges kapacitást felhasználva segítsenek a bajbajutottakon.

Kermánsáhban a lakosság nagy része a mezőgazdaságból és az állattartásból él, és vályogházban lakik.

A rengés földcsuszamlásokat is előidézett Iránban, amelyek nehezítik a mentést – jelentette az iráni állami tévé. Több mint 70 ezer embernek kell szükségszállásra költöznie – közölte az iráni vörös félhold.

KERMANSHAH, IRAN – (Photo by Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency/Getty Images)

Gary Lewis, az ENSZ iráni koordinátora hétfői Twitter-bejegyzésében kifejezte részvétét a földrengés áldozatainak és hozzátartozóinak, és felajánlotta a világszervezet segítségét.

Hétfőn két részvétnyilvánító üzenetet küldött államtitkárságán keresztül Ferenc pápa.

“Őszentsége a vigasz és az erő isteni áldását kéri a sérültekre, illetve a mentésben és helyreállítási erőfeszítésekben részt vevő sürgősségi és polgári hatóságokra”

– idézte a szentszéki államtitkár a katolikus egyházfőt.

Irakban az északi, főleg kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, azon belül főleg Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városokat. Legkevesebb nyolcan haltak meg, a sérültek számát pedig 535-re tette az iraki egészségügyi minisztérium.

SULAYMANIYAH, IRAQ – (Photo by Yunus Keles/Anadolu Agency/Getty Images)

A földrengés ezenkívül jelentős károkat okozott a Tigris egyik mellékfolyójának, az iraki főváros, Bagdad közeléből egészen a középnyugat-iráni Hamadán tartományig terjedő Dijála-folyó egyik gátjának. Mind vízszintes, mind függőleges irányban láthatóak repedések a gáton, amelynek egyes részei megsüllyedtek.

(MTI)