Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

40 milliót kap Balogtól a Hospice Alapítvány

40 milliót kap Balogtól a Hospice Alapítvány

Negyvenmillió forintot biztosít a Magyar Hospice Alapítvány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a miniszteri tartalék keret terhére – írta a 24.hu az alapítvány közlésére hivatkozva. Muszbek Katalin orvos igazgató tudatta: nemcsak a 10 férőhelyes Budapest Hospice házat működtetik és látnak el egy időben 100 beteget otthonukban, hanem módszertani központot is működtetnek, továbbá oktatnak, képzéseket tartanak.

Fotó: Halász Nóra

A tájékoztatás szerint alapítványuk az egyetlen olyan szervezet Magyarországon, amely bármilyen kórházi háttértől függetlenül működteteti felnőtt hospice házát. Vagyis kiadásaikat csak a rendelkezésére álló keretből biztosíthatják, tartozást, hiányt nem halmozhatnak fel. Az alapítvány Muszbek Katalin szerint azért került nehéz helyzetbe, mert csökkent bevételük az SZJA 1 százalékokból, és kevesebb a pályázati lehetőség.

A bezárás fenyegette

Mint beszámoltunk róla: nemrég kiderült, hogy a bezárás határára került az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice háza, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet. A botrány miatt végül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere utasítást adott Ónodi-Szűcsnek, hogy biztosítsa a működéséhez szükséges forrást.

https://zoom.hu/2017/11/03/mar-3-millio-forint-utaltak-a-hospice-alapitvanynak

Ónodi-Szűcs szerint a Magyar Hospice Alapítvány (MHA) gazdálkodásával lehet gond, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződés alapján mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem. Szerinte

„ha tetszik, ha nem”, ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára. Van, akinek ez sikerül, másnak nem.

Ezután viszont Balog a saját keretéből biztosította a 40 milliós támogatást. Az egészségügyi dolgozók tavalyi, kormány által biztosított többlépcsős bérrendezését a Magyar Hospice Alapítványnak viszont saját erőből kellett biztosítania. Az alapítvány szerint a hospice ellátás általános alulfinanszírozottságának problémáját országos szinten kell megoldani.