Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Állítólag Genfben sem bizonyították, hogy a Mol lefizette Sanadert

Állítólag Genfben sem bizonyították, hogy a Mol lefizette Sanadert

A genfi választottbíróság szerint Zágráb nem tudta bizonyítani az Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében folytatott perben, hogy a vádlott kenőpénzt fogadott el a Moltól, a koronatanú nem volt hiteles, a bíróság pedig elfogultan ítélkezett – derült ki az MTI szemléje szerint a Vecernji List nevű horvát napilap által nyilvánosságra hozott genfi döntésből.

A lap részleteket közölt a Mol-INA-ügyben még tavaly december 23-án született választottbírósági határozatból, amelyet a horvát kormány azóta sem hozott nyilvánosságra. A genfi bírói testület hiteltelennek minősítette Robert Jezicet, a per koronatanúját, Ivan Turudic bírót pedig – aki Sanadert korábban nem jogerősen tíz év börtönre ítélte -elfogultsággal vádolja.

A megvesztegetésre bizonyítékként felhasznált videóról pedig – amelyen Sanader és Hernádi Zsolt, a Mol elnöke látható – a lap szerint kiderült, hogy montírozott.

Jezic korábban azt állította, hogy Hernádi 10 millió euróval vesztegette meg a volt horvát miniszterelnököt, hogy a Mol hozzájusson az INA horvát olajtársaság irányítási jogaihoz. Sanader és a Mol mindvégig tagadta a vádakat.