Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meglepő adatok derültek ki a magyar képviselőkről – kiugró óradíjak a bizottságokban

Meglepő adatok derültek ki a magyar képviselőkről – kiugró óradíjak a bizottságokban

A magyar képviselők azért nem szólalnak fel sokat vagy épp semennyit a parlamentben, mert sok esetben az csak látványpolitizálás a valódi munka a bizottságokban folyik hangzik ilyenkor a magyarázat. Éppen ezért utána néztünk, hogy mi is folyik a parlamenti bizottságokban – a parlament oldalán fellelhető adatokban nem várt, meglepő számokra bukkantunk. Az idei évben a bizottságok átlagosan éves szinten 21 óra 45 percet üléseztek. Tavaly, a teljes évben a bizottságok átlagos ülésezési ideje 30 óra 29 perc volt – vagyis egész évben nem érte el a 40 órás munkahét idejét. A képviselői munka harmadik terepe a választókerület, az adatok pedig arról szólnak, hogy akkor itt dolgoznak legtöbbet a képviselők. Igaz 199 képviselőből csak 106-nak van választókerülete, a többiek listáról érkeztek.

 

Tovább árnyalja a képet, hogy a bizottsági munkában sem tud minden képviselő minden esetben részt venni, ám a határozatképességet mégis biztosítani kell, ezért a képviselők rendszeresen élnek a helyettesítéssel. Ez azt jelenti, hogy a hiányzó képviselő megbízást ad a helyettesítésre, ilyenkor helyettesítéssel megbízott képviselő szavaz. Ilyen helyettesítésre csak a bizottsági üléseken van lehetőség, a plenáris ülésen már minden képviselő csak személyes szavazhat. Vagyis, hogy egy bizottság 30 órát ülésezett nem jelenti azt, hogy minden egyes tagja az összese ülést végig ülte volna.

Keveset foglalkoznak gazdasági kérdésekkel

A bizottságok ülésezési szokásai még így is meglehetősen változatosak: a sorból némileg kilóg a Mentelmi bizottság, amely csak időszakosan ülésezik, amikor valamelyik képviselő ügyében a mentelmi jog felfüggesztését kezdeményezték. A bizottság 2016-ban mindössze 3 ülés tartott. Az állandóan ülésező bizottságok közül a legkevesebbet a Vállalkozásfejlesztési bizottság tárgyalt, az idén eddig 13 ülésen 9 óra 45 percet munka folyt, míg tavaly sem üléseztek egész évben 15 óránál többet.

Nem dolgozik sokkal többet a Költségvetési bizottság sem: tavaly mindössze 17 órát ültek, az idén 16 ülés során 12 óra 40 percnyi éves ülésezési időnél tartanak. A tavaly 17 órás ülésezési időben belefért a költségvetés megtárgyalása, legalább egyszeri módosítása, az illetékes miniszter évi kétszeri meghallgatása, az adótörvények véleményezése, illetve minden más költségvetési-pénzügyi törvény vitája. Nem ülésezett sokkal többet a Népjóléti bizottság sem, az idén már 17,5 óránál tartanak, tavaly az éves munkaidő pár perc híján 20 óra volt.

Jogászok és a védelem az élen

A lista tetején az Igazságügyi bizottság található: a grémium tavaly 57 órányit dolgozott, idén már megközelítették a 39 órát – vagyis még így sem érik el a egyheti munkaidőt. A élbolyban teljesít még a két védelmi bizottság: a honvédelmi és rendészeti tavaly 43,5 órát, míg a titkosszolgálatokat felügyelő Nemzetbiztonsági bizottság 47 órát ülésezett, illetve még a kulturális bizottság emelkedett ki az mezőnyből.

A kérdés másik fele, hogy ezért a munkáért milyen díjazást kapnak a képviselők. A 2012-ig érvényben lévő szabályozás szerint a képviselői tiszteletdíj az alapdíjból és a különféle kiegészítésekből áll. Az egyik ilyen kiegészítés volt bizottsági tagsági, elnöki, illetve alelnöki díj. Ha egy képviselő több bizottságban dolgozott, akkor magasabb díj járt, de nem volt érdemes bizottsági tisztségeket halmozni, ugyanis korlátozták az így elérhető jövedelemét. Az első bizottsági tagságért havi 162 ezer forint járt.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Tiszteletre méltó óradíj jön ki – ilyet az ügyvédek sem látnak mindig

A 2013-től érvényes szabályok szerint az alaposan megemelt képviselő alapdíjba (idén is és tavaly is havi bruttó 747 878 forint) már beleszámították a bizottsági munkáért járó díjat, így azért külön jutatatás nem jár. A bizottsági alelnökök bruttó 897 453 forintot, míg az elnökök 997 170 forintot kapnak – ami egy államtitkári fizetésnek felel meg. Amennyiben egy képviselő az indokoltnál többször igazolatlanul hiányzik a bizottsági ülésekről, akkor a tiszteletdíja annak egyharmadával is csökkenthető. (Ilyen döntés nem gyakori, az elmúlt években tudomásunk szerint ilyenre nem volt példa.)

Innen nézve a bizottsági munkáért a fizetés egyharmada jár, ami bruttó 246 ezer forintot jelent havonta, vagyis évente 2,9 millió forintos jövedelmet. Tekintve, hogy az átlagos bizottsági ülésezési idő tavaly 30,5 óra volt, a bizottsági munka óradíja átlagosan 96 ezer forintra jön ki – ami egy jobb ügyvéd óradíjának felel meg Magyarországon. A legritkábban ülésező vállalkozásfejlesztési bizottságban az óradíj megközelíti a 300 ezer forintot, míg a legszorgalmasabb bizottság tagjai az igazságügyi bizottságban 51 ezer forintos óradíjjal dolgoznak – ami az átlagfizetéssel összevetve még mindig kiváló tiszteletdíj.