Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány egyik kedvenc cége épít egyetemi tömböt Pécsen

A kormány egyik kedvenc cége épít egyetemi tömböt Pécsen

A ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte meg a a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának a bővítésére kiírt közbeszerzést. A pénteki szerződéskötéskor kiderült, a ZÁÉV nettó 10,5 milliárd forintos ajánlattal lett a nyertes. Jenei Zoltántól, a PTE kancellárjától megtudtuk, hogy rajtuk kívül még egy cég indult a tenderen, a West Hungária Bau Kft., de ők jóval magasabb áron végezték volna el a kivitelezést.

Emellett – opciós tételként – nettó 2,8 milliárd forintból újítaná fel a meglévő elméleti tömböt, de csak abban az esetben, ha az új épület tervezése és kivitelezése kapcsán nem merül fel előre nem látható többletköltség. Az új épületet a tervek szerint 30 hónap alatt fogják felhúzni.

Pécsen a Modern Városok Programban 25 milliárd forintot költenek az egyetem fejlesztésére, ami teljesen egyedülálló az országban. Két éve, a szerződés aláírásakor Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, a cél az, hogy 5000 külföldi hallgató legyen a baranyai városban, ez a fő cél. Mint már korábban a Zoom.hu megírta, tavaly 3000-en, idén meg már 4000-en iratkoztak be idegennyelvi képzésre a PTE-re, így a cél akár teljesíthető is lehet.

Nagyon kell az új tömb

A 25 milliárdos összegből a legnagyobb tétel a PTE ÁOK bővítése egy új elméleti tömbbel, illetve a jelenlegi főépület felújítása. Az orvosira jár a legtöbb külföldi hallgató, így – ahogy az a Projekt Irányító Bizottság (PIB) anyagából is kiderül – az egyik legfontosabb része a fejlesztésnek. Ráadásul az is kiderült a PIB anyagából, hogy a korábban 250 fős évfolyamok befogadására alkalmas infrastruktúrát 600 hallgató terheli.

A bővítésre és a rekonstrukcióra szánt összeg, 2016 nyarán, amikor elfogadta a tervet az egyetemi szenátus, kis híján 11 milliárd forint volt. Ennek az épülettömbnek a kivitelezésére kiírt közbeszerzés zárult most sikerrel, igaz, ez már a második nekifutás volt. Elsőre túl drága ajánlatok futottak be és eredménytelennek kellett nyilvánítani a tendert. Egyetemi forrásból úgy értesültünk, hogy 14-16 milliárdos ajánlatok érkeztek a kivitelezésre, aminek az okaként azt jelölték meg, hogy a 2015-ös kormánydöntés óta mintegy 30 százalékkal drágultak az építési beruházások.

A jelenlegi opcióból látszik, hogy az eredeti tervhez képest most csak az új tömb kerül nettó 10,5 milliárdba, a rekonstrukció egy plusz nettó 2,8 milliárd forintos tétel, aminek a forrását még ki kell gazdálkodni, esetleg a Modern Városok Programot átszabni, vagy kibővíteni. Második nekifutásra már így is némiképp szűkítettek a műszaki tartalmon, hogy beleférjenek valahogy a keretbe.

A PTE ÁOK bejárata Fotó: Kovács István

Új fogorvosi épület a botrányos telken

Jenei Zoltán kancellár elmondta, a Modern Városok Program keretéből jutott forrás arra, hogy az orvosival szemben lévő telket is az egyetem hasznosíthatja. Egy másik programban 2 milliárd forintból itt egy új fogászati klinika épül kiváltva a leharcolt belvárosi épület.

Az ominózus ingatlanról a Zoom.hu is beszámolt korábban, a tulajdonosa a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Korlátolt Felelősségű Társaság volt, ami áttéteken keresztül, a Magyar építőhöz és a miniszterelnök vejéhez köthető. Miután a telket az önkormányzat erősen megdrágította az építési szabályzat módosításával, az állam megvette az egyetem számára 800 millió forintért.

A ZÁÉV csak nyer és nyer

Nem cseng ismeretlenül Pécsen a ZÁÉV neve. Ők építik a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát is nettó 2,1 milliárd forintért. Az akadémia sportcsarnokának alapterülete 3850 négyzetméter, a hozzá tartozó kollégiumé és kiszolgáló létesítményeké pedig 1870 négyzetméter. A kivitelezési szerződést február elején írta alá a Nemzeti Sportközpontok a ZÁÉV-val, a munkálatok előreláthatólag 2018 februárjában fejeződhetnek majd be.

Az addig is prosperáló ZÁÉV a csillaga igazán két éve ragyogott fel, amikor a cég többségi tulajdonosa a nem sokkal korábban alapított Pannon Speed Pro Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. lett, amelynek a cég korábbi és jelenlegi vezérigazgatója, Peresztegi Imre az egyedüli tulajdonosa. Az Átlátszó cikke szerint, a Pannon Speed mint bizalmi vagyonkezelő formálisan is valaki más vagyonát kezeli, azaz jogilag sem Peresztegi a cég vagyonának végső tulajdonosa. Iparági pletykák Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben, mindenesetre ez a cégadatokból nem derül ki.

A cég jövedelmezősége 2014-ben még úgy alakult, hogy a 13 milliárd árbevételre 287 millió adózás előtti eredmény jutott; ezek a számok 2015 ben: 14,9 milliárd és 555 millió, 2016-ban pedig 15,4 milliárd árbevétel és 1275 millió adózás előtti eredmény.

Az idei év bejött a ZÁÉV-nek, mert olyan megbízásokban vehet részt, mint a Nemzeti Táncszínház új épülete a Millenárison, a Gül Baba-türbéjének rekonstrukciója, a kecskeméti Matolcsy-féle alapítványi egyetemi campuson építése és a legnagyobb projektet még nem is említettük: a 200 milliárdos új Puskás Stadion kivitelezése.