Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Videón a budapesti kiselefánt születése

Videón a budapesti kiselefánt születése

 

 

Még neve sincs, de film már készült róla: minden állatbarát örömére szerdán hajnalban kiselefánt született a Fővárosi Állat- és Növénykertben (FÁNK), de ezt már megírtuk.

Azt viszont még nem, mert csütörtöki hír, hogy a zoo videófelvételt készített az ellésről, a „szülőszobában” elhelyezett, zárt láncú kamerarendszer segítségével. A kisfilmen a világra jövetel közvetlen előzményei, valamint a születés pillanatai is láthatóak.

https://www.facebook.com/allatkert/videos/10154903594975896/?hc_ref=ARRIkTPSxTh5CyMZhB8NIn3nRAILukAPVv68huMp09Th_SYvc9xQvCMc92OgyeQHvrU

Látni lehet az anyaelefántok sajátos viselkedését is – magyarázzák a FÁNK szakemberei -, amely sokakban első látásra talán aggodalmat keltene, hiszen olyan, mintha az anyaállat rugdosná frissen született utódját. Ez a magatartás azonban az elefántoknál ilyen helyzetben teljesen normális. Az anya, azaz Angele természetesen nem bántja az újszülöttet, a művelet inkább azt a célt szolgálja, hogy a kicsi minél hamarabb megszabaduljon a rátapadt magzatburokról. Emellett némi noszogatást is jelent a jövevénynek, hogy próbáljon meg lábra állni.

Bár előfordulnak olyan elefántok, amelyek veszélyesen viselkednek az újszülöttekkel szemben, Angele-re éppen ennek ellenkezője igaz. Nagyon gondos anya, és mozdulatain az is látszik, hogy már igencsak tapasztaltnak mondható.

Érdemes megfigyelni Ashát, aki Angele előző, most már csaknem ötéves utódja, azaz a mostani jövevény nővére. Viselkedéséből látni, hogy egyáltalán nem agresszív, inkább csak izgatott, és persze kíváncsi a kistesójára. Amikor pedig túlzásba viszi az érdeklődést, Angele finoman jelzi neki, hogy mit szabad és mit nem.

A születés után 40 perccel az újszülött már fel is állt, ami elég jó szintidőnek számít. A kisfilmen látni az első tétova lépéseket, és az esetenként szokatlan lábtartást, ami csak azt mutatja, hogy az apróság ilyenkor még nem teljesen biztos az egyensúlyában.