Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jól nézze meg ezt a fotót: fajkihalást láthat rajta!

Jól nézze meg ezt a fotót: fajkihalást láthat rajta!

Szívszorító fényképet tett közzé a Twitteren Dan Schneider biológus az utolsó élő hím északi szélesszájú orrszarvúról, Sudanról – számolt be a Metro. A nőstényekből már csak két példány maradt, így – hacsak valami csoda vagy gyors beavatkozás nem történik – a faj hamarosan eltűnik a Föld színéről.

Az állatok mesterséges szaporítása érdekében sürgős adománygyűjtés indult az Ol Pejeta Vadaspark kezdeményezésére a Tinderen. A párkereső alkalmazásban egymásra találó pároknak egy linket mutatnak, amelyen keresztül pénzt ajánlhatnak fel a programra.

Schneiderhez is rengeteg megkeresés érkezett. Ő a rinocéroszokat segítő alapítvány, a Helping Rhinos honlapjára irányítja a felajánlókat, amely a hosszútávú fajfenntartásért küzd.

Sudan szarvát részben eltávolították, hogy ne essen a orvvadászok áldozatául. A rinocéroszok ékességét az ázsiai feketepiacon értékesítik, ahol különféle jótékony hatásokat tulajdonítanak azoknak – teljesen alaptalanul.

A Sudanra felügyelő egyik vadőr arról számolt be, hogy gyakran az életüket kockáztatják az állatért, csak így képesek megvédeni őt a vadorzóktól.

Az orrszarvú 2009-ben érkezett a parkba egy csehországi állatkertből, hogy kedvezőbb körülményeket biztosítsanak számára a szaporodásához. Sajnos, ez mind a mai napig nem valósult meg. A másik hím rinocérosz, Suni, 2014 októberében pusztult el, magára hagyva Sudant és a két nőstényt.