Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Drágán add az ételed: világszerte hiánycikk lett a tej

Drágán add az ételed: világszerte hiánycikk lett a tej

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint októberben az infláció valamivel lassabb volt a szeptemberinél, de több cikk is látványosan drágult. Ez volt az a hónap, amikor minden fő termékcsoport ára nőtt az előző évhez viszonyítva. A hivatal adatai szerint az élelmiszerek ára egy év alatt 3,3 százalékkal emelkedett. Ezek közül kiemelkedik a tejtermékek drágulása. A vaj és a vajkrém ára 17,3 százalékkal emelkedett, a sajt 8,1 százalékkal kerül most többe.

–Ez a trend a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de annak hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Az elmúlt egy, másfél évben tapasztalható drágulást az Európai Unió (EU) 2015-ös döntése alapozta meg, ekkor számolták fel a kvótarendszert, ezzel szabadabbá tették a tejpiacot – közölte Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója, Egyed Linda. Ez azt jelentette, hogy a tejtermelés mennyiségi szabályozására több mint harminc év után megszűnt, 2015 tavaszától már csak a tagállamok lehetőségei szabnak határt a termelésnek.

A tejfeldolgozással foglalkozó cég első embere szerint ennek következtében a tejtermelés növelésében ambíciót érző országok éves szinten több milliárd literrel megemelték annak előállítását. Ez a világpiaci kereslet-kínálati viszonyok mellett túltermeléshez vezetett az Európai Unióban (EU). Mint mondta, ezután összeroppantak a kínálati túlsúly nyomása alatt az árak és sok termelő felhagyott a gazdálkodással, mely Európa-szerte tejhiányhoz vezetett. Végül pedig nemcsak Európában, hanem a világpiacon is hiánycikk a tej. A szakértő közölte, ezáltal a tejkészítmények ára is emelkedett: ezt a globális drágulást érezhetik a vásárlók jelenleg hazánkban. A vaj tonnánkénti világpiaci ára a 2016-os 2500 euróról 2017 őszére mintegy 7000 euróra nőtt.

Az import UHT-tejek a magyar multik polcain mindezek ellenére ugyanakkor még mindig gyanúsan olcsóak. Emiatt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szeptemberben vizsgálatot kezdeményezett az adóhatóságnál és európai uniós hatóságoknál is. Mint az elnök, Mélykúti Tibor elmondta, akár 25 forinttal olcsóbban hozzák be a termékeket Csehországból és Szlovákiából. Pedig mindkét országban közel tíz százalékkal csökkent a tehénállomány, drágább a tej felvásárlási ára, mint nálunk. Van olyan szlovák termék, aminek literje 175 forint a magyar multikban, miközben a hazai termékek jóval drágábbak.

-Nem kétséges, hogy a termékek áfacsaláson mennek keresztül, mire a boltok polcaira kerülnek. A másik lehetőség, hogy a minőségükkel van hatalmas baj, de sokszor mindkettő előfordul – mondta a Zoom.hu-nak Mélykúti Tibor. Hozzátette, a vizsgálatok jelenleg is folynak.

Szerinte mindezek miatt a januári áfacsökkentés nem hozta meg a kívánt hatást, nem csökkentek a fogyasztói árak. Mint mondta, megoldást az jelenthetne, ha nem csak a friss tej áfája lenne öt százalékos, hanem az UHT-tejé, a vajé, a sajté és a túróé is. Szakmai javaslataik a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium előtt vannak, bízik benne, hogy jövő januártól elérik a csökkentést, ez sokat segítene az ágazaton. Kiemelte, a globális vajhiánynak oka lehet az is, hogy az EU három évvel ezelőtt rehabilátálta a terméket, azaz elismerte, hogy ez a legértékesebb zsírtermék. Előtte mindenhol csak a margarin jöhetett szóba. Már mindenki ezzel akar főzni, többek között a kínaiak és amerikaiak is, akik az utóbbi két évben négyszeresére növelték az importjukat.

A KSH adataiból ugyanakkor az is kiderül, nemcsak a tej ára emelkedett, hat százalék körül nőtt a sertéshús, a kenyér, a kávé és a párizsi, valamint a kolbász is, közel öt százalékkal pedig a tojásé. A tűzifa ára 11,6 százalékkal drágult egy év alatt, októberben négy százalékkal nőtt ez a szám. A KSH szerint egyébként 2,2 százalékos volt az infláció októberben, a szeptemberi 2,5 százalék után. Az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek.