Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiselefánt született a budapesti állatkertben

Kiselefánt született a budapesti állatkertben

Szerda hajnalban 3 óra 54 perckor egészséges borjúnak adott életet Angele, a budapesti állatkert elefántja. Az anyaállat vemhességét februárban jelentette be az állatkert, a kicsi érkezését késő őszre várták. Közleményük szerint az ellésnél minden rendben zajlott, és az újszülött nem sokkal később sikeresen lábra is állt. A gondozók most arra várnak, hogy a kicsi megtalálja az emlőket és szopni kezdjen.

Az ellés alatt végig jelen volt Angele előző borja, a csaknem ötéves Asha is. Technikailag ugyan volna lehetőség Asha különválasztására is, de az ápolók jobbnak látták, ha ő is jelen van kistestvére születésekor. Ez megfelel a természetes állapotoknak, hiszen az elefántok a vadonban csordában élnek, ahol a cseperedő fiatalok rendszerint akkor is jelen vannak, amikor anyjuk már a következő borját hozza a világra. Ráadásul ez a megoldás azért is szerencsés, mert az előző kiselefánt történetesen nőstény, és felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját gyermeknevelés közben. Asha természetesen élénken érdeklődik kistestvére iránt, ha azonban ez az érdeklődés már kissé tolakodó, Angele azonnal odébb tessékeli.

Angele előző borja, Asha is ott volt a születésnél. MTI Fotó: Kovács Attila

Mivel az újszülöttnek és az anyaállatnak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szüksége, a „szülőszobaként” használt, 2008-na épült elefántcsarnokot további intézkedésig lezárták. Jelenleg az elefántokhoz beosztott állatgondozókon és az állatorvosokon kívül senki, még az állatkerti dolgozók sem közelíthetik meg a környéket. De maguk a gondozók is csak akkor lépnek be a területre, amikor ez feltétlenül szükséges, egyébként monitoron keresztül figyelik az eseményeket. Assamot, az apukát viszont most is megtekinthetik a látogatók a patinás régi Elefántházban.

A kiselefánt iránt érdeklődő nagyközönségtől az állatkert egyelőre türelmet kér. Addig honlapjukon és Facebook-oldalukon folyamatosan tájékoztatnak az újszülött napjairól.