Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Feloldotta az Áden körüli blokádot a szaúdi vezetésű koalíció

Feloldotta az Áden körül korábban bevezetett blokádot a jemeni kormányerők oldalán síita lázadók ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség – közölte szerdán az ország legnagyobb kikötőjének vezetője, Mohamed Amzerba.

E bejelentés szerint a Jemen átmeneti fővárosává nyilvánított Áden kikötői ismét üzemelnek, a forgalom visszatért a normális kerékvágásba, mindössze három nappal azután, hogy a koalíció lezárta a közel-keleti ország összes szárazföldi, légi és tengeri kikötőjét, megerősítve a már korábban életbe lépett zárlatot Jemen ellen.

Amzerba azzal indokolta a lépést, hogy Áden az ott székelő legitim jemeni kormány, illetve az azt támogató arab koalíció közvetlen ellenőrzése alatt áll. Hozzátette, a város kikötői nemcsak kereskedelmi árucikkeket, hanem humanitárius segélyszállítmányokat is fogadnak, amelyekre nagy szüksége van a háború sújtotta ország lakosságának.

Segély- és humanitárius szervezetek a jemeni háború kitörése óta figyelmeztetnek, hogy az olajban gazdag, mégis a világ egyik legszegényebb országa humanitárius katasztrófa szélén áll.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kedden aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Jemen északi határrészén nem engedélyezték klórtabletták eljuttatását az éppen kolerajárvány sújtotta országba. A bizottság felszólította az illetékes hatóságokat, hogy az ország határait ne zárják le.

A blokád megerősítésének előzménye, hogy szombaton egy Jemenből kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg a szaúdi légierő Rijádtól északkeletre, a Háled király nemzetközi repülőtér közelében. A húszi lázadók közölték, hogy a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció bombázásaira és blokádjára. A koalíció ellenlépésként erősítette meg a zárlatot.

Jemenben polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében foglalták el a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. Irán támogatja a lázadókat, de tagadja, hogy fel is fegyverzi őket.

2015 márciusa óta Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormánya támogatást kap a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség katonai erejétől. A katonai szövetség vasárnapra virradóra több légicsapást mért a lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, válaszul a húszik rakétatámadására.

(MTI)