Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyetlen ember szurkolt a Puskás Akadémiának a hétvégén, megtaláltuk

Egyetlen ember szurkolt a Puskás Akadémiának a hétvégén, megtaláltuk

Ha az imádott hazai futballunk elmúlt hétvégéjéről mindenkinek a futballünnep helyett súlyos véget érő Fradi-meccs jut is eszébe, azért történt egy másik fontos dolog is a Világ Legjobb Bajnokságában: a Budapest Honvéd azt a Felcsútot fogadta, ami évek óta Puskás Akadémia néven teszi tönkre a minden porcikájában kispesti, tehát Honvéd kötődésű Puskás Ferenc emlékét. Ez a párosítás a Honvédnak ezért kicsit több is mint egy focimeccs, ez egy lehetőség arra, hogy kicsit visszavegyék, ami a történelem rendje szerint tényleg az övék.

Különösen vicces ez úgy, hogy a Felcsútnak gyakorlatilag nincsenek szurkolói: aki valaha is volt már a falu összlakosságánál több férőhelyet kapott Pancho Arénában, a saját szemével láthatta, hogy a VIP-n kívül leginkább valami büntetésből kivezényelt akadémista gyerekek nézik a meccseket, jelentősebb nézősereg maximum a vendégszektorban szokott összegyűlni.

forrás: Facebook

Ha a Felcsút idegenben játszik, akkor szinte garantált a nulla néző, a Honvéd meccsen viszont mégis megtörtént: egy, azaz 1 darab ember ott állt a Bozsik stadion vendégszektorában, két biztonsági őr társaságában. Az első nevetgélés után megpróbáltuk megtalálni a hőst, aki felvállalja Magyarországon, hogy Mészáros Lőrinc közpénztemetőjéért dobog a szíve, és meg is találtuk az ELTE diákját, Némedi Tamást, akinek Facebookon tettünk fel pár kérdést.

Nyugodjon meg mindenki, ő sem Puskás Akadémia szurkoló, viszont szereti a futballt, és Pintér Attilát például jó edzőnek tartja.

A jó magyar focinak szurkolsz, nem konkrétan a Puskás Akadémiának, akkor miért nem a kispestiek közé mentél be?

Mindkét szektorból ugyanazt a mérkőzést látom, viszont kíváncsi voltam, hogy milyen lehet annak a csapatnak a szurkolói közt lenni, aminek az intézkedései a legjobban megosztják a futballtársadalmat, és aminek alapvetően az akadémistak családtagjai és a fiatalabb utánpótláscsapatok járnak a mérkozeseire.

Senkit nem találtál, aki elmenne veled meccsre?

A többi ismerősöm egy másik mérkőzésre látogatott ki, aztán pedig megosztottuk egymással a lelátói tapasztalatainkat és a meccsélményt.

A bejáratnál nem lepődtek meg?

Elég furán néztek rám, meg is kérdezték hogy biztos ide jöttem-e.

Ha jól láttam, két biztonsági őr volt a társaságod. Ők nem morogtak? Beszélgettetek?

Nagyon kedvesek voltak mindketten, végig beszélgettünk a félidő alatt és a meccs előtt is, több ilyen biztonsági kéne a stadionokba.

Mi az, ami miatt a Puskás Akadémia szimpatikusabb neked, mint akár a Budapest Honvéd?

Mivel nem kimondottan a két csapat miatt mentem ki, hanem mert úgy általában az egész magyar futball szurkolója vagyok, ezért nem találom egyik csapatot sem szimpatikusnak vagy kevésbé szimpatikusnak a másiknal. Maximum a játék stílusa, bizonyos intézkedések vagy akár a szurkolókkal ápolt kapcsolat alapján tudnám őket összehasonlítani. Szerintem ezek a legfontosabb vonalak, amik alapján egy csapatnak a marketingjét és a felépitesét menedzselni kellene.

Kispesten legendásan utálják a Felcsútot, ezt a helyszínen hogy élted meg, hiszen felcsútiként kezeltek.

Szinte minden második rigmus Felcsút-ellenes volt, ezekből nem idéznek most. Játékos, csapat, mindenki kapta már az első perctől.

Miért vannak ilyen kevesen a Felcsúttal szimpatizálók?

Mivel ez eredetileg egy akadémista csapat, ezert nincsenek ultrái vagy szurkolói csoportjai. Mivel akadémistak egyre kevesebben vannak a csapatban, ezert a hozzájuk tartozó szurkolók is elfogytak.

A magyar szurkolóknak szerinted mi a baja ezzel a csapattal?

Tökéletes lehetőséget adhatnának a fiatal magyar tehetségeknek, hogy a magyar első osztályban meccsrutint szerezzenek és fejlődjenek, de ők sajnos nem élnek ezzel a kivételes lehetőséggel. Egy akadémiai csapatnak nem az eredményeknek kell hogy a legfontosabbak lenniük, hanem a jó és szakszerű akadémiai működés, minél több jó játékossal, akiket ez az akadémia termel ki.

Pintér Attila edzői teljesítményét te hogy látod? Megy a Puskás Akadémia irányvonalához?

Nagy tapasztalattal rendelkező edző, aki sokat tud a futballról. Sokat tudna segíteni a fiatal jatékosoknak, hogy felvegyék a profi felnőtt futball ritmusát.

A jó magyar foci híveként téged nem zavar, hogy egyáltalán nincsenek akadémisták a Puskás Akadémiában?

Ahogy mondtam sajnálatos, hogy nem élnek páratlan lehetőségeikkel. Ezzel szerintem azt sugallja a csapat a külvilágnak és a többi fiatalnak, hogy hiába dolgoznak keményen, nem fognak tudni akadémistakent bekerülni egy akadémia nagycsapatába, mert mások, elveszik a helyüket, ha hasonló képessegű játékosok közül kell választani.

Facebookon sérelmezted, hogy nem mentek ki hozzád a játékosok köszönni. Ez miért zavart?

Általánosan elfogadott, hogy egy csapat megköszoni a szurkolóinak a szurkolást, ezt megköszonni szerintem alapvető lenne, mert a futball a szurkolókert van, és nem fordítva. Magátol értetődő szerintem, mi ezzel a probléma. Mindegy, hogy egy vagy tízezer szurkoló van a szektorban, senkit sem szabad semmibe venni.

Ezek szerint szurkoltál is nekik? Milyen rigmusaid voltak?

Nem énekeltem végig a mérkőzést jobbnál jobb rigmusokkal, de egy-egy szép mozdulatot megtapsoltam, hangos buzdításokkal biztattam a csapatot, segítettem őket amennyire egyedül tudtam.

Szerinted mész még a Puskás Akadémia szektorába?

Soha nem tudni, meglátjuk, mit hoz a jövő. Szeretek mérkőzésekre kilátogatni, és minél jobban megismerni a magyar futballt.