Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány szerint ma már nem kifizetőhely az MVM, mégis titkolóznak

A kormány szerint ma már nem kifizetőhely az MVM, mégis titkolóznak

A jelek szerint semmit nem tanult a kormány az állami tulajdonú energiacég, az MVM Zrt. botrányából. Emlékezetes, előbb titkolni próbálták, hogy 508 millió forinttal támogatta a cég a kormány mellett Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórumot (CÖF), de végül kiderült a bőkezű mecenatúra. A támogatás részleteit azonban Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnökének felszólítása ellenére azóta is titkolják, emiatt rendőrségi ügy lett a dologból.

Nincs itt semmi látnivaló, táguljanak!

Péterfalvi Attila szerint a CÖF 2016-os, félmilliárdos támogatása közpénz, így ennek részleteit az MVM nem titkolhatja. Ennek az egyértelmű állásfoglalásnak az ellenére a kormány ismét azzal hárított el egy adatkérést, hogy az állami vállalat „társadalmi felelősségvállalási aktivitása” nem közügy, az ennek során felhasznált pénz nem közpénz.

Az MVM Zrt. támogatásai a minisztérium szerint nem közérdekű adatok MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezért az MVM-et felügyelő nemzetgazdasági tárca államtitkára, Fónagy János el is utasította az LMP-s Demeter Márta írásbeli kérdését, aki több tucat civil szervezet esetében arra volt kíváncsi, azokat is támogatta-e az MVM. Fónagy mindenesetre megnyugtatásul annyit közölt az ellenzéki politikussal, hogy

„A Magyar Villamos Művek Zrt. a szocialista kormányok idején kifizetőhelyként szolgált. Ezt a gyakorlatot 2010 után megszüntettük.”

A kérdésben szereplő információk az MVM Zrt. vállalkozási tevékenységéből eredő, vállalkozói vagyonából finanszírozott kifizetésekre vonatkoznak, amelyek során nem közpénzt, hanem az MVM Zrt. saját forrásait használja fel. A kért információk kiadása a közügyek átláthatóságának megvalósítását – így az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXI1 . törvény célját – nem szolgálja – zárta rövidre a választ a tárca államtitkára.

Tiltott pártfinanszírozás?

Nem a Magyar Villamos Művektől kapott pénzből fizette a Civil Összefogás Fórum a Fidesz politikai ellenfeleit lejárató plakátokat – állította nemrég a kormányközeli civil szervezet. A CÖF azután adott ki erről közleményt, hogy a Jobbik feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert az állami cég továbbra is titkolja, hogy mire adott a szervezetnek félmilliárd forintot.

Tavaly decemberben indított plakátkampányt a CÖF-CÖKA MTI Fotó: Marjai János

A Jobbik szerint az MVM hallgatása tovább erősíti a párt gyanúját, hogy a CÖF 2016 decemberében a társaságtól kapott több mint félmilliárd forintból valósította meg a Jobbik lejáratását, valamint a Vona Gábor Jobbik-elnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök „összemosását” célzó „bohócos plakátkampányát”.

A 2014-es választás előtt is kampányolt a CÖF a Fideszt megtámogatva MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A CÖF tavaly decemberben indította a „bohócos” plakátkampányát, a félmilliárdos támogatásról szóló szerződést pedig másfél hónappal korábban írta alá az MVM. Ez lehet egy módja egyébként a pártok hivatalos kampányköltségei csökkentésének, „kiszervezésének”. 2014 előtt szintén a CÖF ragasztotta tele az országot a Gyurcsányt, Bajnait és Mesterházyt ábrázoló plakátokkal.

Az MSZP feljelentését az ügyészség elutasította

Nem merült fel bűncselekmény gyanúja az ügyészség szerint annak kapcsán, hogy az MVM félmilliárd forinttal támogatta a CÖF-öt. A Fővárosi Főügyészség ezt szeptemberben közölte, hogy az ügyben – mások mellett – az MSZP-s Nyakó István tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és ugyancsak különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt. A szocialista politikus beadványában arra hivatkozott, hogy az MVM által nyújtott támogatás „egyértelmű pénzosztás a politika részéről a hozzá hű szervezet és annak alapítványa részére”.

A CÖF és több tucat másik – kikértük

Demeter Márta a 2010. január és 2017. október közötti támogatási adatok kiadását kérte az MVM-től. Nemcsak a CÖF és a vele szimbiózisban működő Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) támogatásaira volt kíváncsi, hanem több tucat más civil szervezetek, egyesületek, alapítvány esetleges támogatásaira is.

„Az adományozó vállalat kimutatta a társadalom iránti felelősségét és bizonyára sok más szervezetnek nyújtott adománya mellett a jövőben a CÖF-CÖKA-nak nyújtott támogatására is büszke lehet” – közölték annak idején a CÖF-ösök a félmilliárdos MVM-támogatásról.

Hivatkozva Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének állásfoglalására, a Zoom.hu kikérte a Demeter Márta írásbeli kérdésében említett több tucatnyi civil szervezetre vonatkozóan az esetleges támogatási adatokat az MVM Zrt.-től is, várjuk a válaszukat.