Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bevezetik a harmadik nemet Németországban

Bevezetik a harmadik nemet Németországban

Eredményes napokon van túl a világ LMBTQ-közössége, az Egyesült Államokban megválasztották az első transznemű képviselőt, Németországban pedig a harmadik nem anyakönyvezését vezetik majd be.

A német alkotmánybíróság szerdán közzétett határozata szerint az általános személyiségi jogok és a diszkrimináció tilalma miatt lehetővé kell tenni a harmadik nem anyakönyvezését. Véleményük szerint alkotmányellenes, hogy születéskor csak lánynak vagy fiúnak anyakönyvezhetik az embert.

A bíróság álláspontja szerint egy nőt sem szabad diszkriminálni azért, mert nő, és egy férfit sem azért, mert férfi, ezen logika mentén egy bizonytalan identitású személyt sem érhet sérelem, amiért egyik nembe sem tartozik.

A határozat szerint a parlamentnek jövő év végéig módosítania kell a szabályokat úgy, hogy lehetőség legyen a „köztes” neműként való anyakönyvezésre.

Fotó: Facebook

Az Egyesült Államokban is fontos események zajlottak. Helyi idő szerint kedden több államban is választásokat tartottak az USA-ban. Az egyik legnagyobb visszhangot Danica Roem váltotta ki, ő lett az első transznemű képviselő, aki bekerült a virginiai képviselőházba. A korábban újságíróként dolgozó Roem még júniusban megnyerte a demokrata előválasztást, most a szavazatok 55 százalékával győzött.

Roem rengeteg „nemtelen” támadást kapott, főleg ellenfele, Bob Marshall esett neki. A republikánus politikust korábban 13-szor választották meg, többek között ezért is nagy fegyvertény Roem győzelme. A Roem ellenfele többször is nyíltan támadta az LMBTQ közösségeket, többek között ezért is ragadt rá a Bigot Bob becenév. Íme Roem egyik korábbi kampányfilmje:

https://www.youtube.com/watch?v=xcEGLzxvQl4

Roem győzelmét aVictoria Fund is ünnepelte, a szervezet azért küzd, hogy minél több LMBTQ-identitású képviselő kapjon szerepet a döntéshozásban.

„Ma este a szavazók egy okos, megoldásokra törekvő transzvezetőt választottak egy megosztó, anti-LMBTQ demagóggal szemben, és ezzel erőteljes üzenetet küldtek az ország összes antitransz törvényhozójának.”

– nyilatkozta Aisha Moodie-Mills, a VF elnöke.

A Huffington Post cikke kiemeli, a transzneműek politikai szerepvállalásában Althea Garrison volt az úttörő, korábban bejutott Massachusetts állam törvényhozásának alsóházába, de ő még eltitkolta nemi identitását kampány során.

A magyar politikai fényévekre van ettől, még a homoszexualitás felvállalásához is óriási bátorság kell. Idén egy magyar politikus felvállalta, hogy nemet váltott, de ő már nem politizál, és az országot is elhagyta. A volt LMP-s, Greenpeace aktivista Vay Márton néven lett ismert, ám ma már nőként, Vay Blanka néven él Németországban.