Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Just do it – Magyar forintok is mentek a Nike offshore cégeibe

Just do it – Magyar forintok is mentek a Nike offshore cégeibe

A Nike, a világ egyik legnagyobb cipő- és sportszergyártója rengeteg adó befizetését úszta és ússza meg Európában különféle trükkökkel – derült ki a Paradise-iratok nevű dokumentumcsoportból. A magyar cégadatok tanúsága szerint a Nike trükkjei Magyarországra is elérnek.

A Paradise-iratok

Hatalmas irattömeg jutott a Süddeutsche Zeitung birtokába két, offshore cégek létrehozására szakosodott tanácsadócégből, illetve 19 adóparadicsom cégadatbázisából. Az iratokat az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságírószervezet koordinálásával dolgozta fel 67 ország több mint 380 újságírója.

Az offshore cégek birtoklása és használata önmagában nem törvénysértő, de mivel ezek tulajdonosi hátterét gyakran nehéz megismerni, illetve gyakran adóparadicsomokba vannak bejegyezve, sokszor szürke vagy illegális tevékenységekre használják őket.

A Nike Európa-szerte üzemeltet boltokat, azt gondolhatnánk, hogy ha egy üzletben eladnak egy cipőt, akkor az eladásból keletkező nyereség után a cég abban az országban fizet adót, amelyikben a bolt van. Ez azonban nincs így: számtalan Nike-boltot nem az adott országban bejegyzett cég, hanem egy holland vállalat, a Nike Retail B.V. üzemeltet. Vagyis

amikor a német vagy a magyar vevő cipőt vesz egy Nike-boltban, nem a Nike helyi leányvállalatától vásárol,

hanem a holland Niketól. Így a cipőkért fizetett pénz Hollandiába vándorol.

A Nike Bermudára vitte a jogdíjpénzeket

A Paradise-iratok alapján azonban a Nike nem csak annyit tesz, hogy Hollandiába csatornázza át a bevételeit, hogy ott adózzon utánuk, a hollandiai adóját is igyekszik minimalizálni. 2005 és 2014 között azt a megoldást használta, hogy termékeinek szellemi jogait bermudai cégekben, elsősorban a Nike International Ltd-ben tartotta. De számos cipőmárka nevét viselő céget létrehoztak Bermudán, volt Nike Jump, Nike Air Max és Nike Pegasus. A holland Nikenak jogdíjakat kell fizetnie azért, hogy a Nike különféle márkájú cipőit értékesíthesse, 2014-ig a bermudai cégeknek. Igen, ez azt jelenti, hogy

a Nike saját magának fizet jogdíjakat a saját termékei után.

A cégnek ez azért érte meg, mert Bermudán nem kell társasági adót fizetni.

Vagyis a Nike adózatlanul zsebre tehette azt a pénzt, amit a bermudai cégeibe mozgatott jogdíjakként. 2010 és 2012 között összesen (tehát nem csak Európából és nem csak a kiskereskedelemből) 3,86 milliárd dollár folyt be jogdíjakból a bermudai Nike Internationalhoz, ezt a cég maga ismerte el egy, az amerikai adóhatóság által indított perben. A bermudai manőver rendkívül hatékony volt, a Nike éves beszámolói szerint a cégcsoport összesített adóterhelése 2005-ben még 35 százalék volt, 2008-ban már csak 25 százalék.

Hollandia és az USA egymásra mutogatnak

2014-ben lejárt a Nike Hollandiával kötött adómegállapodása, ezért a cégnek új módot kellett találnia adója minimalizálásához. Ezt úgy oldotta meg, hogy szerkezeti átalakításként aposztrofálva a bermudai cégeit (és azok tulajdonait) átvitte egy holland vállalkozásba, a Nike Innovate CV-be. A szerzői jogokért járó jogdíjak innentől ebbe a cégbe vándorolnak.

Hollandiában a CV (hollandul commanditaire vennootschap) a betéti társaság egy formája, érdekessége, hogy az ilyeneket a holland állam nem adóztatja közvetlenül, hanem beltagjaikon keresztül. Azonban a Nike Innovative CV beltagja egy másik CV, annak beltagja egy másik CV, és így tovább. A sor végén az amerikai Nike Holding áll, amelynek tulajdonosa a Nike Inc, a csoport anyacége.

Hollandia szerint az adót az amerikaiaknak kellene beszedniük, az USA szerint a hollandoknak,

mivel a nyereség amerikai cég külföldi leányánál keletkezett. A Nike így sehol nem fizet adót a jogdíjpénzek után. 2016-ban a cégcsoport összesített adóterhelése csak 13,2 százalék volt.

Magyarországon is vannak holland boltok

A magyar cégadatbázis alapján Magyarországon a Nike két vállalkozással van jelen:

  • Nike Retail B.V. (holland cég magyar fióktelepe),
  • Nike Magyarország Kft. (anyacége a Nike European Operations Netherlands B.V.).

Magyarországon a legtöbb Nike-boltot nem a holland Nike Retail üzemelteti, hanem magyar partnercégek. Van azonban három Nike Factory Store, amit igen: Dunakeszin a Buy Way-ben, Biatorbágyon a Premier Outlet Centerben és Polgárban az Outlet Centerben. Aki ezekben a boltokban vesz valamit, az a holland Nike-tól vásárol.

A holland cég magyar fióktelepének székhelye egyébként Biatorbágyon van, Polgár pedig fióktelepként szerepel a cégadatokban. A Nike Retail 63 embert foglalkoztat Magyarországon.

A Nike Magyarország Kft. nem foglalkozik kiskereskedelemmel, csak nagykereskedelemmel. Mivel nem holland, hanem magyar cég, a bevételeit Magyarországon könyveli el, és Magyarországon adózik. 2011 óta így alakultak a számai:

Betartják a jogszabályokat

A Nike reagált a Paradise-iratok alapján feltárt adómanővereire, az alábbiakkal: „A Nike teljes mértékben betartja az adózási szabályokat, és szigorúan biztosítjuk, hogy adóbevallásaink teljes összhangban legyenek üzleti működésünkkel, befektetéseinkkel és az általunk létrehozott munkahelyekkel. A Nike európai főhadiszállása 1999 óta Hollandiában van. 2 500 ember dolgozik itt, akik a Nike 75 országban végzett tevékenységét felügyelik.”

Tény, a holland CV-manőver nem jogsértő, ahogy a Bahama-manőver sem volt az. Az Európai Unió régóta tisztában van vele, hogy a holland CV-k alkalmasak adóelkerülésre, a Nike (és más cégek) az új uniós adóelkerülés elleni direktíva miatt 2021-től már nem fognak tudni élni ezzel a lehetőséggel.

(Süddeutsche Zeitung, Guardian)