Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Andy Vajna Szegeden is elindította a rádióját

Andy Vajna Szegeden is elindította a rádióját

Kedd este a Cooky Show című műsorral elindult az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió 1 a református kötődésű Európa Rádió szegedi frekvenciáján. A frekvenciaszerzés hasonlóképpen történhetett, mint Békéscsabán, ahol Vajnáék a 104 MHz-en szóló Csaba Rádióval kapcsolódtak hálózatba. Ott a váltás előtt elbúcsúztak a műsorvezetők, azóta a Rádió 1 szól a 104 MHz-en.

Kiskapu a rádiós piacra

A Vajna-rádió szegedi térnyerését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) november 2-i határozata alapozta meg. A Médiatanács ugyanis hozzájárult, hogy a szegedi 87.9 MHz-en működő Európa Rádió hétfőn megszüntesse a hálózatba kapcsolódást a debreceni 94.4 MHz-en szóló Európa Rádióval, és közösségi helyett kereskedelmi jelleggel folytassa a működését. Ez azért érdekes, mert a rádió éppen a nonprofit és közösségi mivolta miatt nyerte el az akkor üres szegedi frekvenciát még 2011-ben.

Megkerestünk egy rádiós szakértőt, aki csak név nélkül kívánt nyilatkozni. Azt mondta, a hálózatba kapcsolódás módszerével jellemzően fenntartási nehézségek miatt szoktak megállapodni közösségi és kereskedelmi rádiók. A kereskedelmi rádiókat ugyanis a médiatörvény jóval kevesebb nem zenei tartalom gyártására kötelezi. Zenét adni pedig olcsóbb, mint műsort készíteni. A szakértő szerint a hálózatba kapcsolódás másik fő oka, hogy egy rádió – mint jelen esetben a Rádió 1 – nem rendelkezik frekvenciával, de meg kíván jelenni egy adott területen. Ez történt Békéscsabán a Rádió 1 és a Csaba Rádió között is.

Magyarán az NMHH határozatában olvasható kereskedelmivé minősítés megágyazott a Vajna-féle rádiónak Szegeden.

Nemrég még ünnepeltek

A szegedi Európa Rádió szokásos műsora szerda reggel már nem kezdődik el. A helyzet pikantériáját az adja, hogy az NMHH-határozat kiadása előtt két nappal még a reformáció 500. évfordulóját ünnepelték a reformátusok, akik most nem értik, miért kellett ilyen gyorsan megszüntetni a kétszer két órás helyi műsort.

Megkérdeztük az NMHH-t, miként engedélyezték, hogy a Rádió 1 kereskedelmi jelleggel folytassa az Európa Rádió szegedi frekvenciáján, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kerestük az Európa Rádió vezetését és a Református Egyházat, mondják el, miért szűnt meg a rádió szegedi adása. Az Európa Rádió válaszában a tulajdonos egyházhoz irányított bennünket. Amint megkapjuk a Református Egyház válaszát, közöljük.

Nem akartak még egy balhét?

Sokak szerint nem véletlen, hogy a csongrádi megyeszékhelyen nem a leghallgatottabb helyi adó, a Rádió 88 frekvenciáján, hanem az Európa Rádió hullámhosszán szólalt meg Andy Vajna rádiója. Vajnáéknak ugyanis van már egy kellemetlen ügyük a békéscsabai Interax Kft.-vel, ami helyi családi vállalkozásként 24 éve működtet rádiót, kezdetben Start Rádió, később Rádió 1 Békéscsaba néven. Az Interax Kft. fellebbezett az NMHH frekvenciapályázata ellen, amiben mindössze 1 ponttal maradtak le a Vajna-féle Radio Plus Kft. pályázatától, úgy, hogy a Médiatanács nem adott plusz pontot a helyi információs tartalmak készítésére. Ráadásul a szakértők szerint a Radio Plus Kft. több alkalommal is nem megfelelő banki igazolást adott le, ezért az NMHH október 24-i döntésével kizárta a Radio Plus Kft.-t a békéscsabai 88,9 MHz-es helyi rádiós frekvenciapályázatból.

A helyzetet tetézte a békéscsabai közhangulat: a helyiek egyértelműen a 24 éve rádiózó családi vállalkozás mellett álltak. Éppen ezért a Vajna-féle Radio Plus új „partner” után nézett: társát a Csaba Rádió Kft.-ben találta meg. Az NMHH Médiatanács november 2-i döntésében engedélyezte a hálózatba kapcsolódást, és azt, hogy Rádió 1 Békéscsabaként folytassák.

Hasonló a helyzet Szegeden, ott közel három évtizede ugyanaz a családi vállalkozás viszi a helyi kereskedelmi rádiót. A Rádió 88 a leghallgatottabb helyi rádiónak számít, százezres rajongótáborral, valószínűleg ezért is hagyják működni. Így eshetett Vajnáék választása az egyébként jelentős, 48 kilométeres vételkörzettel rendelkező szegedi Európa Rádióra. Úgy tudjuk, a frekvencia elfoglalását a reformátusok nem akadályozták. Megkérdeztük a Tiszántúli Református Egyházkerületet, miről állapodtak meg a Rádió 1 üzemeltetőivel, mikor vehetik át a frekvenciát, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Napilap és hírportál után rádió

Andy Vajna kormánybiztos néhány hete vásárolta meg a szegedi székhelyű Délmagyarország napilapot (az ugyanahhoz a kiadóhoz, a Lapcomhoz tartozó Bors és a Kisalföld című napilappal egyetemben), és most már rádiója is van a csongrádi megyeszékhelyen. Kerestük az ügyben a Radio Plus Kft.-t is, milyen megállapodást kötöttek az Európa Rádióval és milyen rádiót szeretnének működtetni a szegedi 87.9 MHz-en. Amint megkapjuk a választ, folytatjuk a témát.