Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A surranópályán engedték be a Fradi-meccsen meglincselt férfit

A surranópályán engedték be a Fradi-meccsen meglincselt férfit

A Digi Sport Reggeli Start című műsorában beszélgetett Belénessy Csaba újságíróval és civilben Fradi-drukkerrel Szombathy Pál a szombati FTC-Debrecen bajnoki alatt történt késeléses-lincseléses botránnyal, amikor vágóképként a meccs előtt készült felvételeket játszottak be. (A Reggeli Startban zajlott beszélgetés itt látható, az érdekes rész 1:45 után)

https://www.youtube.com/watch?v=-NWrsqvgQZE

A beengedést mutatják, amint a tömegek haladnak át a kapu mögötti szektorok kapucsoportján. A felvétel szélén azonban látszik egy másik, nem forgókapus beengedés, ahol egy jóval kisebb csoport halad befelé, és amely belépésnél nincs kártyás ellenőrzés.

Ezeket a kapukat nevezik problémakapuknak, mert arra szolgálnak, hogy a szkenneres rendszer hibái esetén itt engedjék be azokat, akik nem működik a kártyájuk.

https://zoom.hu/2017/11/05/ha-mar-a-regi-foci-nem-legalabb-a-hangulat-visszatert-a-groupama-arenaba

A kisebb csoportban felfedezhető egy szürke melegítős férfi – ő az a Bonyha, azaz T. Dávid, aki a szünetben történt rendbontás főszereplője lett. Ő volt az, aki több beszámoló szerint is összecsapott egy rátámadó 50 fős csoporttal, az ő kezében láttak kést. Az összetűzésben hárman is megsérültek, ketten késelés miatt, a harmadik pedig a hírek szerint ő volt, akit a rátámadó csoportosulás szabályosan meglincselt, végül lehúzott nadrággal, vérző fejjel végezte a földön és kórházba is került.

A felvétel abból a szempontból is fontos, hogy a feltételezés szerint Bonyhánál volt kés a lelátó alatti balhé során, tehát ekkor kellett bejuttatnia a stadionba.

A Fradi biztonsági szolgálata hétfőn kiadott közleménye szerint „egy kést akár a farpofa közé elrejtve is behozhat bárki, vagy a cipőjében, kabátba varrva”.

Fotó: Digi Sport

Ha ebből a szempontból nézzük a szürke melegítős férfi mozgását, a farpofái között nehezen vihetett be bármit. A cipőjére nem esküdnénk meg, de gyanúsnak az sem mondható.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy T. Dávid felbukkan ugyanezen a felvételen 1:36 perc körül is, a másik kapunál, ahol kártyával lehet bejutni.

Fotó: Digi Sport

Ahogy hétfőn is írtuk, nem teljesen világos, hogy a Bonyha becenevű T. Dávid mit keresett egyáltalán az FTC-DVSC meccsen, legalábbis a B-középnek fenntartott kapu mögötti szektorokban. Bonyha az elmúlt három és fél évben a Halhatalanok névre hallgató szurkolói csoport vezérszurkolója volt, ami eleve csak és kizárólag azért jött létre, hogy az eredeti Fradi-tábor meccsbojkottja után is legyen szervezett szurkolás a meccseken. Az FTC-DVSC meccs pedig azért volt érdekes, mert a Groupama Arénát bojkottáló ultrák ezen a találkozón tértek vissza szurkolni. Azok a csoportok, amelyek enyhén szólva is megvetik a szkennelő “új” B-Közepet.

Két embert már kitiltott a stadionból a bíróság

A Zoom.hu úgy tudja, hogy T. Dávid nincs a gyanúsítottak között a botrány kapcsán. A IX. kerületi ügyészség kedden indítványozta lakhelyelhagyási tilalom elrendelését két férfi ellen, csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság, valamint súlyos testi sértés bűntette megalapozott gyanúja miatt. A bíróság helyben hagyta az indítványt. Bagoly Bettina a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Zoom.hu-nak azt mondta, hogy a gyanúsítottakat a kényszerintézkedés hatálya alatt nyomkövetőt kell viselniük és eltiltották őket a sportrendezvények látogatásától. A döntés nem jogerős.

Az ügyészég tájékoztatása szerint a „mérkőzés szünetében a gyanúsítottak eddig nem azonosított társaikkal együtt – arcukat különböző módon eltakarva – rátámadtak a két sértett férfira, és őket bántalmazták, amelynek következtében az egyikük könnyebb, a másik sértett pedig súlyos sérüléseket szenvedett.”

Tavaszig megint nincs Tábor az Üllői úton

Kedden a futballszövetség fegyelmi bizottsága három meccsre elrendelte a szombati rendbontás miatt a a Groupama Aréna „B1”, „B2”, „B3” és „C1” szektorainak, vagyis a kapu mögötti résznek a bezárását a három soron következő hazai NB I-es bajnokira. Az indoklás szerint ez a büntetés, valamint a 3 millió forintos pénzbüntetés a „rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolóinak jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért, valamint a rend mérkőzés alatt történt nem megfelelő biztosításáért” jár.

Az FTC idén már csak december 9-én játszik hazai meccset, a Videotonnal, a másik kettő eltiltás alatti találkozó jövőre esik, így legközelebb csak március 17-én, a Felcsút ellen lehetnek szurkolók a kapu mögött.