Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszólalt az Irgalmasrendi kórház igazgatója az elgázolt néni ügyében

Megszólalt az Irgalmasrendi kórház igazgatója az elgázolt néni ügyében

Egy főorvos, egy nővér és egy ápoló mellett a kórház főigazgatója is az utcára sietett, miután múlt pénteken a Budai Irgalmasrendi Kórház bejárata előtt ütött el tolatás közben egy idős asszonyt egy autós – mondta a Zoom.hu-nak Reiter József, a kórház főigazgatója, akit elsőként portálunk keresett meg a 444 vasárnapi cikke után.

A portál egy olvasó beszámolója alapján írta meg a történetet. Richárd a kocsi vezetőjével próbált meg segíteni a nénin a gázolás után. Először a sofőr, később Richárd akart kihívni egy orvost a kórházból, de a recepción mindkettőjüknek azt tanácsolták, hívjanak inkább mentőt. Mire Richárd kilépett az épületből a sofőr már hívta a 104-et. Ekkor volt 13 óra 19 perc.

„Ott guggoltunk a néni mellett, már visszaindultam a kórházba, hogy miért a késlekedés, mire 1-2 perc múlva KICSOSZOGOTT, zsebre tett kezekkel egy középkorú nő fehér köpenyben. Sürgettem, mire megállt, visszafordult felém és közölte: »Nyugalom, nyugalom, jön az orvos, jön, itt vagyok.«- a már recepción megismert nemtörődőm hangon, nagyokat pislogva a szemüveg mögül, pedagógusi pedantériával” – idézte a 444 a szemtanút.

A kórház főigazgatója a Zoom.hu megkeresésére elmondta, aznap Szeli Dóra belgyógyász-főorvos dolgozott az ambulancián, először ő ment ki az idős asszonyhoz, majd egy gasztroenterológus nővér és egy ápoló is a sérülthöz sietett. Nem sokkal később pedig ő maga is a helyszínre ért. A forgalmat irányította és próbálta a mentőket a megfelelő helyre terelni. Kevesebb sikerrel. A mentők ugyanis rossz helyen fordultak be és az Üstökös utcában beszorultak a dugóba, Reiter szerint ezért telt nagyjából 20 percbe (A 444 szerint ekkor már 13 óra 45 perc volt), mire odaértek és átvették az idős nőt.

„Eközben kollégáim egyébként folyamatosan beszéltek a sérülthöz és arról is meggyőződtek, hogy az állapota stabil, nincs életveszélyben”.

A Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatója szerint ők a hatályos jogszabályok szerint jártak el, már csak azért is, mert intézményükben nincsen traumatológia, vagyis olyan osztály, amely a súlyos sérülteket tudja ellátni. Az elütött „néni feje ugyan vérzett, de az orvosok szerint nem volt számottevő, magánál volt és a légzésfunkciója is rendben volt”,

a protokoll szerint ilyenkor pedig mentőt kell hívniuk, hogy a sérültet a területileg illetékes kórházba szállítsák.

Reiter szerint más lett volna a helyzet, ha az asszony valóban életveszélyben lett volna. Abban az esetben a kórház intenzív osztályán vagy, ha olyan mértékű vérzése, a sebészeten segítettek volna rajta.