Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kubatovnak tudnia kellett, hogy lincselés lehet a Fradi-meccsen

Kubatovnak tudnia kellett, hogy lincselés lehet a Fradi-meccsen

Futballünnepet szervezett november első hétvégéjére a Ferencváros, mégsem arról beszél az ország: miközben a Fradi keménymagja három és fél év után visszatért a lelátóra, a meccs alatt akkora balhé volt, hogy három embert mentővel kellett elvinni, ezek közül kettőt szúrt sebbel.

Ekkora balhé nemcsak a Groupama Arénában nem volt még, hanem úgy általában az elmúlt 15 évben magyar focipályákon sem. Egyelőre annyi biztos, hogy egy Bonyha becenévre hallgató férfit szabályosan meglincseltek, miután késsel támadt több maszkot viselő szurkolóra a stadion egyik büféje előtt. Az egyelőre nem tiszta, hogy pontosan mikor került elő a kés, és melyik fél támadt először.

Az ideiglenes vezérszurkoló lehúzott nadrágban feküdt a földön, mentők vitték el.
Fotó: Zoom.hu / olvasói fotó

Sőt, úgy általában az sem tiszta, hogy a Bonyha becenevű férfi mit keresett egyáltalán az FTC-DVSC meccsen, legalábbis a B-középnek fenntartott kapu mögötti szektorokban. Bonyha az elmúlt három és fél évben a Halhatalanok névre hallgató szurkolói csoport vezérszurkolója volt, ami eleve csak és kizárólag azért jött létre, hogy az eredeti Fradi-tábor meccsbojkottja után is legyen szervezett szurkolás a meccseken.

A pletykák szerint a férfi havi 300 ezer forintot kapott azért, hogy megszervezze a csoportot, ebben viszont semmire sem jutott, a vénaszkenneres beléptetőrendszer ellen tüntető csoportok viszont természetesen árulóként tekintettek rá, és értelemszerűen szó se lehetett róla, hogy a visszatérésük után is ő vezesse a szurkolást, vagy úgy egyáltalán ott legyen a táborban.

Megerősített információink szerint a Fradi-tábor a klubelnök Kubatov Gáborral folytatott tárgyalásai során kifejezetten kérte, hogy Bonyha ne mehessen be közéjük, mert nem tudják garantálni a biztonságát. A férfi valahogy mégis bejutott, ráadásul egy késsel. A Fradi-táborban szurkoló forrásunk szerint

Bonyha érkezését jelezték az eredeti Fradi-tábor vezérszurkolójának, Hamberger Ádámnak is, aki továbbadta ezt a hírt a Fradi Security vezetőjének.

Bonyha mellett a lelátón egy ideig két biztonsági őr is állt. Az kérdéses, hogy a büfé előtt hova tűntek mellőle a biztonságiak, a balhéról készült videók szerint hét securitys már méterekről nézte, ahogy kukát dobnak Bonyhára. Az egész meccset összesen 200 fő biztosította a stadionon belül. A támadást valószínűleg nem szervezték meg előre, mivel a Fradi-táborból senki nem számított rá, hogy Bonyha mégis megjelenik.

Megkerestük Fradi Security vezetőjét, Baranyai Imrét, illetve a Fradi sajtóosztályát is azzal a kérdéssel, hogy reagált-e valamit a biztonsági szolgálat, miután Hamberger jelezte feléjük, hogy Bonyha ott van a stadionban, de csak azt a választ kaptuk, hogy a honlapon megjelent közleményen kívül egyebet nem kívánnak még hozzáfűzni a történtekhez.

Arra pláne nem számított senki, hogy a férfi kést is hoz be, ami különösen meglepő annak fényében, hogy a magyar meccsekre nemzetközi szinten is szigorú a beléptetés. A Fradi Security hétfőn kiadott közleménye szerint „egy kést akár a farpofa közé elrejtve is behozhat bárki, vagy a cipőjében, kabátba varrva. A fémdetektoros kapuk használata lassítaná a beléptetést, akár 4-5 óra időtartamra is elhúzódhat. Ide nem szeretnénk eljutni.” Aki járt már magyar meccsen, az tudja, mennyire életszerűtlen, hogy valaki gyakorlatilag a seggében visz be egy kést sorbaállással és motozással együtt, ráadásul ez a verzió előrevetíti azt is, hogy Bonyha számított rá, hogy használnia is kell a kést.

A stadionok vonalkódos beléptetőkapuit viszont meg lehet kerülni némi kapcsolati hálóval, mivel a meccsek vége előtt megnyitott kapukat rendszeresen használják a sorbanállás megkerülésére. Konkrétan mi is láttunk olyat a szombati meccsnapon, hogy a forgókapukat kihagyva mentek be nézők a B-középnek fenntartott szektorokhoz, bár őket megmotozták.

Ahogy képünk sarkán is látszik, esetenként kinyitják ezeket a kapukat meccs előtt is, tehát még ha ott lennének a Fradi Security által említett fémdetektorok, akkor is ki lehetne azokat kerülni.

Afelől viszont senkinek ne legyen kétsége, hogy a Halhatatlanok vezérszurkolója személyesen ismer embereket a Fradi Securityből, hiszen az elmúlt három és fél évben minden meccsen kiemelt szerepe volt. Nem állítjuk, hogy ezen a kapun ment be, de jól jelzi, hogy nem feltétlenül kellett a farpofába rejteni a kést.

Felkerestük Kubatov Gábor legközelebbi munkatársát, Kindlovits Mátét is azzal a kérdéssel, igaz-e, hogy az elnök tudott róla, hogy az ideiglenes vezérszurkoló testi épségének érdekében kérték, hogy intézze el az ideiglenes vezérszurkoló távolmaradását, de nem kívánt válaszolni a kérdésre, mivel ő nem foglalkozik ilyenekkel.

Ez azért meglepő, mert a C-középen megjelent cikk szerint a Fradi szurkolói ügyeivel egyáltalán nem foglalkozó Kindlovits Máté volt az, aki a Fradi Securityvel közösen 2014-ben jelent meg a Groupama Arénában, hogy letépjeék a szkennelő, de a tábort azért hiányoló “Hol van a tábor?” feliratú molinót.

Kubatov Gábor
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Visszatérve az „új” vezérszurkolóra: Bonyha már a vénaszkenner miatti szakadás előtt is kétes megítélésű figurája volt a Fradi lelátói életének. A lelátói pletykák szerint börtönben is volt, korábban pedig a Green Monsters nevű vezető csoport tagja volt, de azt nem tudta megmondani a forrásunk, hogy azért lépett-e ki, mert továbbra is be akart menni szurkolni, vagy korábban. A felelősségre vonást eddig megúszta, mert van pár közös üzleti ügye pár aktív csoporttaggal, de a tábor visszatérésén való megjelenését már semmilyen jó viszony nem tudta megmenteni.

Az eset hátterének megismeréséhez fontos tudni, hogy a vénaszkenneres beléptetés előtt a Fradi-tábor pár apróságot leszámítva egységes képet mutatott: megegyeztek benne, ki vezeti a szurkolást, kik hol állnak meccsen, és kinek mekkora szava van. Ez egy zárt, szigorú, fura, de viszonylag könnyen átlátható keretek között mozgó társaság. A Fradinál az lesz vezérszurkoló (capo), akit minden csoport elfogad, bár azért az egyik legnagyobb csoport egyik tagja úgy írta le, hogy „nem kell itt semmiféle demokratikus faszságokra gondolni, erősebb kutya baszik alapon megy.”

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tábor a már akkor is Kubatov Gábor irányította klubvezetéssel valamennyire együttműködve végezte dolgát, ahogy Magyarországon máshol is, a klub néha benyelte a pirotechnika használata vagy a csúnya rigmusok miatt kiszabott MLSZ-büntetéseket (ez amúgy abszolút nemcsak a Fradira jellemző, hanem az összes még szurkolókkal is rendelkező magyar csapatra). Ebbe az „idillbe” köpött bele csúnyán 2013. augusztus 17., amikor egy MTK elleni meccsen a nem sokkal korábban meghalt náci háborús bűnösre, Csatáry Lászlóra emlékezett meg a tábor egy kiírással.

Bár azon a mai napig vita van, tudott-e az elvileg mindent leegyeztető klubvezetés erről az egészről, gyakorlatilag az erre adott válaszlépés volt az, hogy a felépülő Groupama Arénában bevezették a szurkolói kártyán túli vénaszkenneres beléptetést, ami ilyen-olyan okokból, de a tábornál és sok jogvédőnél is kiverte a biztosítékot.

Ameddig az eredeti Fradi-tábor három és fél évig tüntetett, ahogy már említettük, az FTC vezetőségének támogatásával megalakult a „szkenneres”, vagyis a vezetés lépésével szimpatizáló ultracsoport is Bonyha vezetésével. „Nem is feltétlenül az irritált minket, hogy Bonyha capo lett. Az egész csoport létezése volt az idegesítő. Rajta kívül még két-három emberről tudtuk, hogy ki az, a többiről fogalmunk se volt” – mondta forrásunk.

A “szkenneres csoport”.
forrás: Facebook

A fradisták úgy általában megosztottak lettek, sokan fújtak a vénaszkennert lenyelő „sima szurkolókra”, a kapu mögött állókat pedig a legjobb esetben is kiröhögték. Szervezetten a Groupama megnyitása óta csak párszor voltak vagy a Fradi tartalékcsapatának meccsein, vagy másik klubok hazai szektoraiba beszivárogva a vendéglátókkal egyeztetve. 2017-re oda jutottunk hogy az ország legkeményebb táborai közé tartozó Fradi-tábor szinte egyesítette a többi magyar tábort, hiszen a legnagyobb békében tudtak bármiféle biztosítás nélkül szurkolni olyan ősi riválisok vendégeként, mint a Kispest, a Debrecen vagy a Videoton.

Vénaszkenner ellen tüntető fradisták a Groupama előtt.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az addig lelkesen utált fradistákat hirtelen mindenki vissza akarta kapni a stadionba, és mivel a stadionokban még akkor is hangosan szoktak kiabálni, ha épp csak 1-2 ezer néző van, az amúgy a Fidesz alelnökeként is tevékenykedő Kubatov Gábor a választások előtt gyorsan kiegyezett velük.

A kiegyezés ellenére továbbra sem egységes a tábor: több csoport nem fogadta el az új feltételeket sem, mivel a Fradi meccseire így is szigorúbb bejutni, mint az ország összes többi csapatához. Ők azt akarják, ugyanúgy ne legyen kötelező a szurkolói kártya, mint akár az Újpestnél, és addig nincs is miről beszélni. Ezek között a tüntetők között korábbi „erős emberek” is vannak, úgyhogy a szombaton látott lelátói képnek se pontosan ugyanaz volt a hierarchiája, mint ami 2013-ban.

A stadionban történt balhét a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja. Ők a csakfoci.hu megkeresésére közölték, hogy az ügy során két főt elfogtak, és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. Őket (két férfi) a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezi előzetes letartóztatásuk indítványozását. Információink szerint egyikük sem a késsel támadó férfi, de még nem ért véget a felelősök felkutatása: az FTC szerint ötven ember vett részt szervezetten a történtekben, akiket a kamerafelvételek alapján be is azonosítottak, és az eljárás végéig felfüggesztik a belépésre jogosító kártyájukat. “Lassú a folyamat, de senki sem fogja megúszni, azok sem, akik maszkot húztak, vagy akik többször is ruházatot és cipőt váltottak, hogy megnehezítsék a későbbi azonosítást” – áll a biztonsági szolgálat közleményében.