Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A szaúdi légierő bombázta jemeni fővárost

Sorozatos légicsapást mértek a szaúdi vezetésű szövetség erői vasárnapra virradóra a jemeni fővárosra, Szanaára, néhány órával azután, hogy a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre.

A harci gépek több célpontot is támadtak Szanaában, közöttük az esz-Szabín teret, a közeli elnöki palotát, a nemzetbiztonsági hivatal székhelyét, a belügyminisztériumot, valamint az Attan és a Nokom hegyeken lévő légvédelmi bázisokat – közölték helyi lakosok és a húszik által működtetett Szaba hírügynökség.

A Szaba jelentése szerint 15 légicsapást mértek a városon belüli célpontokra, valamint hozzávetőlegesen ugyanennyit Szanaa elővárosaiban és a környéken lévő katonai célpontokra.

Ezeket a célpontokat a szövetségesek harci gépei több száz alkalommal támadták a jemeni polgárháború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta.

A célpontok közelében lévő lakóházak kisebb károkat szenvedtek, sebesültekről egyelőre nem érkeztek jelentések. Szombat éjjel az Ali Abdullah Száleh volt elnök hadseregének támogatását élvező síita húszi lázadók nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki Rijádra.

A szaúdi kormány közölte, hogy a rakéta a repülőtértől északra zuhant le és robbant fel, és senki sem sebesült meg – közölte az al-Arabíja szaúdi műholdas televízió, amely szerit a támadás miatt a légiközlekedésben sem voltak fennakadások.

A húszik szóvivője, Mohammed Abdul-Szalam Twitter-üzenetében közölte, hogy a rakétát megtorlásnak szánták az észak-jemeni Szaada tartományban egy piac és egy szálloda ellen végrehajtott szaúdi légicsapásra, amelyben 29 polgári személy halt meg és sokan megsebesültek.

A szombat éjjeli rakétatámadás nem az első volt, amelyet a húszi lázadók Jemenből szaúdi célpontok ellen intéztek, amióta Rijád több mint két éve beavatkozott a háborúba. A húszi lázadók a múlt héten egy Nadzsrán tartománybeli katonai támaszpontra lőttek ki rakétát, amely a szaúdi hatóságok szerint egy lakónegyedbe csapódott be Beir-Szalariesz térségében.

A háborúban eddig több mint 10 ezer jemeni halt meg, többségükben polgári személyek, és mintegy 3 milliónyian kényszerültek otthonuk elhagyására ENSZ-szervezetek adatai szerint. A háború okozta humanitárius válságban közel egymillió embert érintő éhínség és kolerajárvány tört ki a rendkívül szegény arab országban.

(MTI)