Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A célba vett tábornok az ellene elkövetett ötödik merényletet is túlélte

Az Iszlám Állam jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. Az első merénylettel egy autóba rejtett pokolgépet felrobbantó öngyilkos merénylő a város biztonságáért felelős Salál Sáe tábornokot vette célba, amikor gépkocsioszlopával a biztonsági erők központjába igyekezett behajtani. A robbanás után a környező tetőkről fegyveresek több irányból tüzet nyitottak a konvojra. Több rendőr meghalt, de a tábornok sértetlenül megúszta a támadást.

Sáe életét már ötödik alkalommal próbálták kioltani a szélsőségesek, mióta Ádent 2015 nyarán a kormányerők visszafoglalták a síita húszi lázadóktól. A város visszafoglalása óta Sáe és csapatai könyörtelen küzdelmet hirdettek a dzsihadisták ellen, és Ádenben hónapok óta nem is volt nagyobb merénylet.

A második öngyilkos merénylő sikeresen beszivárgott a rendőrség egyik központjába, és ott robbantotta fel magát. A detonációt követően itt is tűzpárbaj alakult ki a rendőrök és a fegyveres terroristák között. Az Iszlám Állam állítása szerint a harcok jelenleg is tartanak, túszokat ejtettek, és elbarikádozták magukat az épületben.

Jemenben évek óta polgárháború dúl. A konfliktusba 2015 tavaszán a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció is beavatkozott az Irán támogatását élvező húszik ellen harcoló kormányerők oldalán. A nemzetközileg elismert kormány Szanaa helyett jelenleg Ádenből irányítja az országnak azt a részét, amelyet ellenőrzése alatt tart.