Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Libanon nem szállhat szembe Iránnal

Fotó: Ratib Al Safadi/Anadolu Agency/Getty Images

Libanon túl gyenge ahhoz, hogy elviselje Szaad Haríri miniszterelnök lemondását, és nem engedheti meg magának, hogy szembeszálljon Iránnal – jelentette ki szombaton a libanoni kormányfő, Szaad Haríri lemondása után Valid Dzsumblatt korábbi libanoni drúz vezető. Irán szerint a lemondás ürügyén Washington és Rijád feszültséget akar szítani a térségben. Haríri – Szaúd-Arábia szövetségese – arra hivatkozva jelentette be szombaton a lemondását, hogy az életére törnek. Az al-Arabíja és al-Musztakbal arab tévécsatornákon közvetített beszédében Haríri kikelt Irán és libanoni szövetségese, a síita Hezbollah szervezet ellen. Lemondása révén ismét előtérbe került a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia térségbeli rivalizálása – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

“Aggódom a gazdaság és természetesen a politika miatt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Libanonból harcoljunk az irániak ellen” – mondta a brit hírügynökségnek a veterán libanoni politikus, aki a Hezbollahhal való kompromisszum híve, amíg létre nem jönnek a regionális szaúdi-iráni párbeszéd térségbeli feltételei. “Libanonnak van elég problémája. Túl gyenge egy ilyen lemondáshoz, mert annak nagyon negatív hatása lesz” – mondta a gyakran “királycsinálóként” fellépő, legbefolyásosabb libanoni politikus, aki “érthetetlennek” nevezte Haríri döntését.

Ali Haszan Halíl libanoni pénzügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a libanoni gazdaságot és a fontot nem veszélyezteti Haríri lemondása. Michel Aun libanoni államfő közölte, várja Haríri visszatérését az országba, hogy személyesen tájékoztassa őt lemondásának okairól. Haríri telefonon hívta fel Rijádból Aunt, hogy közölje vele a döntését, miután pénteken váratlanul a szaúdi fővárosba utazott – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya. Szelím Dzsríszáti igazságügy-miniszter, a Hezbollah szövetségese kijelentette, hogy Haríri lemondását illetően “gyanús az időzítés, valamint a média miatt, amelyet a beszédéhez felhasznált”. Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.

A lemondásra külföldről elsőként Irán reagált – írja az MTI -, amely szerint a lépés célja a libanoni és közel-keleti helyzet kiélezése. A teheráni külügyminiszter tanácsadója, Hoszein Sejholiszlam szerint a libanoni miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök kormányzatának és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek a nyomására hozta meg döntését – jelentette a MEHR iráni hírügynökség.

Sejholiszlam szerint a libanoni kormányfő lemondása Washington és Rijád válasza az Iszlám Állam terroristáinak szíriai vereségére. “Ez a Hezbollahhal való konfrontációt célzó szaúdi döntés” – mondta a diplomata. A síita szervezetnek két minisztere van a libanoni koalíciós kormányban, és Szíriában a kormányhadsereg oldalán harcol. Bahram Kászimi, az iráni külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján kiadott közleményben leszögezte: “az, hogy a libanoni kormányfő megismételte a cionisták, a szaúdiak és az amerikaiak Irán elleni valószínűtlen és alaptalan vádjait, arra utal, hogy lemondása újabb forgatókönyv arra, hogy feszültséget szítsanak Libanonban és a térségben”.

Az al-Arabíja televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy több nappal korábban összeesküvést szőttek Haríri meggyilkolására. A forrás szerint az összeesküvők Bejrútban hatástalanították a megfigyelő tornyok kameráit, ahol a miniszterelnök konvoja elhaladt.