Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Balog Zoltán közleményben utasít a Hospice alapítvány támogatására 

Balog Zoltán közleményben utasít a Hospice alapítvány támogatására 

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy biztosítsa a Magyar Hospice Alapítvány működéséhez szükséges forrást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton. Vagyis, ha jól lehet érteni, akkor a miniszter egy közleményben utasította beosztottját.

Ezzel azonban nem ért véget a minisztériumi közlendő.

A tárca ugyanis felhívta az alapítvány figyelmét a felelős működésre.

Mint beszámoltunk róla: az elmúlt napokban kiderült, hogy hamarosan bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice házát. Csütörtökön azt közölték, hogy az Emmi egészségügyi államtitkársága vizsgálják az alapítvány támogatási kérelmét. Úgy fogalmaztak, elismerik a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány.

Ezt követően széles társadalmi összefogás alakult ki. Az elmúlt néhány napban sorra érkeznek a felajánlások Magyar Hospice Alapítvány részére, a kiemelt érdeklődés még az Alapítvány munkatársait is meglepte.

“Teljesen meg vagyunk hatódva, szívszorító és fantasztikus, hogy a társadalom ennyire mellettünk áll. Látjuk a posztokat, a megosztásokat, azt érezzük, nem volt hiábavaló a munkánk, megbecsülnek minket.

Eddig már 3 millió forint gyűlt össze, ez minden várakozásunkat felülmúlja. Volt, aki félmillió forintot utalt nekünk.”

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak a a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita.

A gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolását segítő szakember hozzátette, nagyon jól esik nekik a társadalom támogatása, de a büdzséből a politikai hozzájárulás hiányzik, a kormánytól is várnák a segítséget.

” Az ötvenmillió forint csak az állami hozzájárulás, összességében 165-170 millió forint az éves költségvetésünk. A fennmaradó kb 115-120 millió forintot elő tudjuk teremteni – főként a civil adományokból.”