Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tízmillió nyugdíjra? – Ez a titok   

Tízmillió nyugdíjra? – Ez a titok   

Csodára várni nem érdemes, éppen ezért időben kell belevágni a nyugdíjcélú megtakarításba. Ha havonta mintegy 8,5 ezer forintot teszünk félre, tízmillió forintos megtakarítást érhetünk el, mire nyugdíjba megyünk. Ehhez viszont 25 éves korunkban kell belevágunk. Aki 55 éves koráig vár, annak már nyolcszor többet kell havonta félretennie – írja az enpenzem.hu.

Nem mindegy, mekkora összeget tudunk megtakarítani, amivel kiegészíthetjük majd a nyugdíjunkat. Jelentős törést okoz ugyanis a háztartási költségvetében a nyugdíjba vonulás, hiszen ma átlagosan az utolsó fizetés 70 százaléka a kezdő nyugdíj, a jövőben ugyanakkor ennek jelentős csökkenésével kell számolni.

A tízmillió forintos megtakarítás ugyan a többség számára elérhetetlennek tűnik, azonban rendszeres havi megtakarítással összegyűjthető a nyugdíjba vonulásig (65 éves korig). Ehhez 25 éves kortól havonta 8432 forintot kell félretenni, ami évi 4 százalékos kamattal, és a kamatos kamat hatásának köszönhetően 40 év alatt 10 millió forintra hízik. Ugyanakkor azzal tisztában kell lenni, hogy ha valaki csak később, 35 éves korában vág bele, már havi 14292 forintot kell félretennie ugyanekkora megtakarításhoz. (Lásd a táblázatot!) Míg ha 45 éves koráig vár,már havi 27 ezer, ha havi 55 éves koráig vár, már havi 67 ezer forintot kell megtakarítania.