Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már 3 millió forintot utaltak a Hospice Alapítványnak

Már 3 millió forintot utaltak a Hospice Alapítványnak

Széles társadalmi összefogás alakult ki azok után, hogy kiderült, heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet. Az utóbbi napokban sorra érkeznek a felajánlások Magyar Hospice Alapítvány részére, a kiemelt érdeklődés még az Alapítvány munkatársait is meglepte.

“Teljesen meg vagyunk hatódva, szívszorító és fantasztikus, hogy a társadalom ennyire mellettünk áll. Látjuk a posztokat, a megosztásokat, azt érezzük, nem volt hiábavaló a munkánk, megbecsülnek minket.

Eddig már 3 millió forint gyűlt össze, ez minden várakozásunkat felülmúlja. Volt, aki félmillió forintot utalt nekünk.”

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak a a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita.

A gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolását segítő szakember hozzátette, nagyon jól esik nekik a társadalom támogatása, de a büdzséből a politikai hozzájárulás hiányzik, a kormánytól is várnák a segítséget.

” Az ötvenmillió forint csak az állami hozzájárulás, összességében 165-170 millió forint az éves költségvetésünk. A fennmaradó kb 115-120 millió forintot elő tudjuk teremteni – főként a civil adományokból.”

Kovács Anita elmondta, az utóbbi hónapokban mindössze két levélváltásuk volt az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ahol jelezték, foglalkoznak az üggyel, megoldási javaslatot, határidőt viszont nem említettek. Időközben az EMMI kiadott egy közleményt, melyben elismerik a Magyar Hospice Alapítvány szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, éppen ezért az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány, és tovább vizsgálják a Magyar Hospice Alapítvány újabb támogatási kérelmét.

Az Alapítványnak december végéig kell előteremtenie a működéséhez szükséges összeget, különben bezár a hospice ház.

Mióta az eset kiderült, több magánszemély mellett közéleti személyiségek is jelezték, támogatják a szervezetet, többek között az ATV két műsorvezetője, Havas Henrik és Kárász Róbert.