Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Fidesz egy gombnyomással megoldhatná a Hospice Alapítvány helyzetét

A Fidesz egy gombnyomással megoldhatná a Hospice Alapítvány helyzetét

Több ellenzéki képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be a napokban annak érdekében, hogy megoldják a Magyar Hospice Alapítvány működése körül kialakult helyzetet. A kormánypártoknak mindössze támogatniuk kellene valamelyik inditványt az ügy megoldása érdekében.

A független Szabó Tímea még csütörtökön nyújtotta be javaslatát, miután kiderült, hogy a Magyar Hospice Alapítvány működése ellehetetlenült. Ebben azt javasolja, hogy az idei költségvetésben szereplő rendkívüli kormányzati intézkedések (139,9 millárd forint) terhére 100 millió forintot csoportosítsanak át a Magyar Hospice Alapítvány működési kiadásaira.

A szocialisták valamivel később kapcsoltak, csak pénteken nyújtotta be javaslatát Mesterházy Attila és Szakács László. Ők a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra szánt, több mint 20 milliárdos idei keretből adnának 160,5 milliót a Hospice-ellátás támogatására.

A Fideszt is megkerestük, hogy támogatnák-e valamelyik javaslatot, amivel az Alapítvány pénzügyi problémái megoldódnának, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ismert, az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice háza a napokban a kormányhoz fordult segítségért, mire az Emmi közleményt adott ki, hogy vizsgálják a kérelmüket. A tárca egyébként három év alatt 25 millió forinttal támogatta a létesítményt, melynek éves költségvetése 175 millióra is rúghat.

Miután nyilvánosságra került a tarthatatlan helyzet, társadalmi összefogás indult. „Eddig már 3 millió forint gyűlt össze, ez minden várakozásunkat felülmúlja. Volt, aki fél millió forintot utalt nekünk”– nyilatkozta a Zoom.hu-nak a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita.