Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orosz trollok szerveztek tüntetést és hozzá ellentüntetést is az USA-ban

Orosz trollok szerveztek tüntetést és hozzá ellentüntetést is az USA-ban

Tavaly májusban Texasban a nagyjából 250 ezer követővel rendelkező Stop The Islamization of Texas (Állítsuk meg Texas iszlamizálódását!) nevű Facebook csoport tüntetést szervezett, amire nagyjából 100 ember ment el. A tüntetéshez társult egy ugyanazon a helyen és időben rendezett ellentüntetés is, amit a nagyjából 300 ezer követőt maga mögött tudó United Muslims of America (Amerikai egyesült muszlimok) nevű csoport szervezett.

https://www.facebook.com/cw39houston/videos/1125893540766108/

A houstoni tüntetések békében lezajlottak, de most kiderült, hogy mindkét tüntetést orosz trollok, vagy kevésbé szórakoztató szóval propagandisták szerveztek azért, hogy egymásnak ugrasszák a különböző véleményen lévő amerikaiakat, így okozva zavart és feszültséget az országban.

Mint kiderült, mindkét Facebook csoport mögött a hírhedt orosz propagandacég, az Internet Research Agency állt. Az Internet Research Agency egészen ijesztő léptékben tudta befolyásolni az amerikai közvéleményt, a tavalyi, manipulált elnökválasztás után most kezdtek csak kihullani a csontvázak a szekrényből. A számítások szerint az Internet Research Agency nagyjából minden második amerikaihoz elérhetett, a Twitteren több mint 2500 hozzájuk köthető fiókot töröltek, és ez könnyen lehet, hogy még csak a jéghegy csúcsa.

https://zoom.hu/2017/10/31/minden-masodik-amerikait-elerhettek-az-orosz-trollok

Az egész ügy egy szerdai szenátusi meghallgatáson derült ki, ahol azt vizsgálták, hogy miként gyakoroltak hatást az oroszok az amerikai elnökválasztásra. „Ez a houstoni zavarkeltő eset az oroszoknak nagyjából 200 dollárnyi hirdetésbe került” – mondta az esetről beszámoló Richard Burr, Észak-Karolina szenátora.

(via VICE)