Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tíz dolog, ami azt bizonyítja, hogy Kassák Lajos rocksztár volt

Tíz dolog, ami azt bizonyítja, hogy Kassák Lajos rocksztár volt

1. Autodidakta vasgyári munkás

Kassák Lajos 12 évesen hagyta félbe a tanulmányait, innentől kezdve munkásként élte az életét, és 18 éves korára számos sztrájkot szervezett, amiért több gyárból is kirúgták. Ösztönös zsenijét jól jellemzi, hogy egyáltalán nem érdekelték például helyesírásának és műveltségének hiányosságai, egyszerűen publikálni akarta a verseit. Ez aztán először 21 évesen sikerült neki, hogy autodidakta hozzáállásának köszönhetően aztán a legnagyobb magyar avantgardistaként haljon meg.

2. Csavargó a vakvilágban

Ady Endre járt a fejében akkor, amikor 22 évesen nekivágott Párizsnak: gyalog indult a hosszú útra, és miután szerencsésen abszolválta a feladatot, hazatoloncolták. Nemkívánatos idegen volt a francia fővárosban. Mindezt pedig természetesen többször is megírta, de legtöbben ezt a művét ismerik: A ló meghal, a madarak kirepülnek.

Kassák Lajos portréja az 1910-es évek közepén – Rónai Dénes fotója

3. Rizsporos arcú, fekete ruhás bandatag

Ady Endre temetésén nagy feltűnést keltett egy kisebb csoport, amelynek Kassák állt az élén. Illyés Gyula leírásából tudjuk, hogy a tagok összeöltöztek: „A csoport tagjai vagy heten lehettek, csupa fiatal, de sápadt, mert a borotválkozás után még a kor szokásaként jól berizsporozott arc. Fejükben az a szokatlanul széles karimájú fekete kalap, aminőt a carbonarik és később az olasz vándor kőfaragók tettek ismertté Európában. Gallér és nyakkendő helyett a huszonegynéhány éves fiatalemberek azt a fajta oldalt gombolós, az állukig fölérő inget viselték, melyet viszont Makszim Gorkij fényképein szokott meg a világ. (…) Valamennyi kalap és ing szurokfekete lévén, itt az volt hihető, hogy a csoport külföldi gyászküldöttségként érkezett ide…” A kalap aztán élete végéig elkísérte.

4. Kurvás hajú művész

Kassák hosszú, hátrasimított haja egyáltalán nem passzolt a munkásközeghez, amelyben eleinte kereste önmagát. Nem egyszer szólták meg azért, mert a fején valami kócot hord, és munkásinas korában egyszer le is akarták vágni a haját, társai le akarták fogni, de az akciót Kassák egy vascsővel védekezve akadályozta meg. Az Egy ember élete című regényében azt írta erről, hogy „Gyilkos tudtam volna lenni, ha valaki hozzám nyúl”.

5. Mindenhez (is) értő polihisztor

A költő, akit sokszor úgy emlegetnek, hogy a híres festő és grafikus. Meg úgy, hogy vizuális szakember. És író. Sőt lapalapító. Műfordító. Vagy csak avantgárd művész. És persze politikus. Országgyűlési képviselő. Horgász.

A bécsi Ma munkatársai 1922-ben: Bortnyik Sándor, Uitz Béla, Újvári Erzsi, Simon Andor, Kassák Lajos, Simon Jolán, Barta Sándor. Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

6. Az évfordulók embere

Kínosan ügyelt kerek évfordulós születésnapjainak megünneplésére. Ilyenkor mindig nagyobb csoport kísérte egészen hazáig, amikor véget ért a mulatság. És még különös gonddal előkészített fényképek is készültek róla ilyenkor. Utóbbiban is Ady Endrét tekintette példaképének, akit ugyan letűnt költőnek nevezett, de szimbolizmusa rendkívüli módon hatott Kassákra.

7. Férfi, aki nem jön ki a nőkkel

Édesanyjával és húgával való kapcsolata sem volt már rózsás, visszaemlékezéseiben többször előkerül, hogy fiatal korában, nemi érésének időszakában rendkívül kínosan érezte magát közöttük. Később sem sikerült rendezni viszonyát a női nemmel, haladó baloldaliként ugyan elismerte a nők férfiakkal való egyenlőségét, de a hétköznapokban nem tudta volna viselni, ha például első felesége is a szabad szerelmet hirdeti: Simon Jolán közös lakásukban lett öngyilkos.

Forrás: Fortepan/HUNYADY JÓZSEF

8. Elhallgattatott író

Az számtalanszor előfordult, hogy írásai, folyóiratai miatt perbe fogták. Azonban hallgatásra is ítélték: az ötvenes években kritizálta kommunisták kultúrpolitikáját, ezért eltiltották a publikálástól. De még 1956 után is találtak benne kivetnivalót, de ekkor írásai már elérték a három T tűrt kategóriáját. Képzőművészeti alkotásai azonban továbbra is a tiltott kategóriába estek. Még saját kiállításaira sem engedték külföldre utazni.

9. Kitüntetett kívülálló

Az elhallgattatás után aztán a hatalom szempontjából megmagyarázhatatlan enyhülés időszaka következett, és Kassák Lajos 1965-ben Kossuth-díjat kapott.

A Kassákizmus című kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban Fotó: Halász Nóra

10. Akire három kiállítás emlékezik egyszerre

Mivel Kassák Lajos 130 évvel ezelőtt született és 50 éve halt meg, adja magát, hogy kiállítást rendezzenek neki. Na de rögtön három tárlat is nyílt az emlékére, ami elég jó áttekintést nyújt a munkásságához. És mivel annyi izmushoz volt köze, hogy ihaj, nem volt nehéz összefoglaló címet találni a kiállításokhoz: Kassákizmus. Az Új művészet – A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban alcímű kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kassák 1920 és 1925 között Bécsben megjelent MA című folyóiratát helyezi középpontba. A Kassák Múzeumban Az új Kassák – A ló meghal és a madarak kiröpülnek alcímű kiállítás az „új művész” alakját és eredettörténetét vizsgálja. A Bajor Gizi Színészmúzeum Új dráma, új színpad – A magyar avantgárd színházi kísérletei alcímű kiállítása pedig a Kassák-kör kevéssé ismert színpadi munkásságát mutatja be.