Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nincs miért irigyelni Tiborcz Istvánt: nehézségeiről vallott Orbán veje

Nincs miért irigyelni Tiborcz Istvánt: nehézségeiről vallott Orbán veje

Folyamatosan támadja a sajtó, a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhat bármivel, messze még az az állapot, hogy befektetései “stabilan termőre forduljanak” – egyszóval

nincs miért irigyelni Tiborcz Istvánt.

Orbán Viktor veje a kormánypárti Origónak adott interjút – de abban még a saját egykori cégének neve is hibás.

Az interjú főbb állításai, erős mondatai:

  • A nemrég, apósa, Orbán Viktor házától pár saroknyira, a főváros egyik legdrágább területén vélhetően csaknem 400 millió forintért vásárolt villája “spekulatív” és negatív sajtóhíreket generált, pedig csak annyi történt, hogy “magánszemélyektől, üzleti célra vásároltam meg az ingatlant”, aminek a felújítása éppen zajlik.
  • Az állami, önkormányzati megrendelések, és az elvégzett munka olykor kifogásolható minősége miatt korábban a hírekben gyakran szereplő, részben Tiborcz István tulajdonában állt cég, az Elios Zrt.-ben meglévő részesedésétől is azért volt kénytelen Orbán veje megválni, mert őt és rajta keresztül a családját érték emiatt támadások.
  • Ebből, az Elios-ügyből értette meg, hogy “Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel.” Olyan területet választott eztuán, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel: “az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott.”
  • Tiborcz István az ingatlanbizniszben most alapvetően zöldmezős beruházásokkal foglalkozik, bár “ezen a területen is próbálnak valótlan vagy félrevezető hírekkel rossz színben feltüntetni.” A megvett ingatlanokat új tartalommal töltik meg, és megpróbálják őket eredményesen üzemeltetni, vagy esetleg egy idő után eladni.
  • Hogy mennyire megy neki jól a sokak által irigyelt Tiborcznak, arra óvatosan csak abból a nem túl optimista mondatból lehet következtetni, miszerint: “Még hosszú út és rengeteg munka áll előttünk addig, hogy ezek a befektetések stabilan termőre forduljanak.”
  • A turai kastély is Tiborcz-érdekeltsége, erről azt mondta: a kastéllyal kapcsolatos híradások “kiváló példái a média egy része velem kapcsolatos félrevezető és valótlan állításainak.” Kérdésre válaszolva pedig elárulta, hogy “egyelőre újabb kastélyt nem tervezünk vásárolni”.
  • Tiborcz elárulta, egy jótanácsot kapott Orbán Viktortól: “A miniszterelnök azt mondta, hogy a döntéseinket, döntéseimet ne befolyásolják az egyes politikai támadások.” Megjegyezte még, hogy “a miniszterelnök vejének lenni számos kötöttséggel jár, és az ember támadásoknak van kitéve (…) azonban nagy tisztelettel és örömmel tölt el, hogy az apósom Orbán Viktor.”
  • A BDPST Zrt.-ről Tiborcz elismeri, hogy abban „meghatározó tulajdonrésze van”. Nemrég a Heti Válasz írta meg: a cégbíróság csak úgy engedett volna tőkét emelni, ha a társaság vezetése felfedi a vállalat tulajdonosi szerkezetét, de a BDPST inkább “visszavonulót fújt”. A Heti Válasz cáfolta Tiborcz állítását, hogy senki nem volt kíváncsi a cég tulajdonosait felfedő részvénykönyvere, mert ők október 20-án már kérték.