Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Milliónyi orosz szívta meg a hamis bombariadókat

Milliónyi orosz szívta meg a hamis bombariadókat

Több mint félmillió embert evakuáltak októberben Oroszország 52 településén névtelen telefonálók által bejelentett hamis bombariadók miatt októberben – írta az MTI az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának összesítése alapján.

A bejelentők az elmúlt hónap folyamán több mint 1300 objektum felrobbantásával fenyegetőztek, de pokolgépet a hatóságok sehol nem találtak.

A RIA Novosztyi hírügynökség biztonsági szolgálati forrásra hivatkozva október 10-én azt írta, hogy az akkor éppen egy hónapja tartó, szándékosan félrevezető bombariadó-hullám kezdete óta 170 orosz településen 2460 objektumból több mint 1 millió 40 ezer ember kellett evakuálni – ez a szám tehát azóta csak nőtt.

Milliárdos a kár

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója október elején azt állította, hogy a hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban.

Az FSZB-főnök szerint a hamis riasztások október elejéig előzetes becslések alapján több mint 300 millió rubel (mintegy 1,4 milliárd forint) veszteséget okoztak. A sajtóban legelterjedtebb elméletek korábban az Iszlám Állam terroristáit, az “ukrán nyomot” vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött.